Syden-17. mai:

- En gyllen mulighet

Det har skapt debatt i lokalsamfunnet at mange rømmer fra Alta til varmere strøk på 17. mai. Ordføreren mener frosne altaværinger må få lov til å få seg litt sol.

SYDENSTØTTE: Ordføreren i Alta støtter de som vil reise bort på 17. mai, selv om det gir trøbbel for arrangementene til skolene på nasjonaldagen. Foto: Privat
SYDENSTØTTE: Ordføreren i Alta støtter de som vil reise bort på 17. mai, selv om det gir trøbbel for arrangementene til skolene på nasjonaldagen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ordfører i Alta, Monica Nielsen, bekrefter at det er mange i kommunen som nå benytter de mange fridagene i mai til å reise utenlands, og at de vil bli en del færre innbyggere på årets 17. mai.

- Mange vil reise til sol og varme og ta tidlig ferie. Så har det også nå kommet direkterute fra Alta til Kreta, sier Nielsen til Dagbladet.

17. mai i år etterfølges av både helligdag 18. og inneklemt fridag på skoler 19. mai.

«Flukten» fra kulda har ført til at flere skoler har fått problemer med å gjennomføre arrangementer på nasjonaldagen, og har måttet avlyse.

Debatten har rast om både egoisme og at barn blir fratatt et viktig fellesskap.

- Om noen barn feirer 17. mai i Syden, tror jeg ikke det har stor betydning for hva man føler rundt 17. mai. Det er jo hvert år, sier Nielsen.

Seks grader og regn

Ordføreren har forståelse for at folk velger å reise bort selv om det er nasjonaldagen.

- Vi bor i en landsdel med mye vinter og er ikke like bortskjemt som de med mer sol og varme.

- Det er en gyllen mulighet for frosne altaværinger til å få seg litt sol. Her er det jo meldt seks grader og regn på 17. mai.

- Er du misunnelig på dem som nå koser seg på solsenga?

- Jeg gleder meg veldig til i morgen, det er en flott dag. Som ordfører har jeg en del oppgaver, og jeg gleder meg til å være med familien.

Har du noen gang stått der og vært helt klar for fest, men så innser du at du har glemt å pusse sølvet? ikke fortvil! Vi har løsningen. Video: Dennis Appelong Hagbru. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Tirsdag meldte Altaposten at en av skolene likevel får arrangert aktiviteter, etter at flere har gått sammen og gjort en innsats for å få gjennomført dagen som planlagt.

- Flere skoler har vurdert om de kunne ha noe i år, siden det er en del ressurspersoner som er på ferie. Men da ser vi at en del andre tråkker til, og det er bra, sier Nielsen.

- Synd for dem som blir igjen

Dagbladet har tidligere skrevet om Tanja Elina Lund-Lyngemo, som sammen med en større gruppe altaværinger har valgt å legge årets 17. mai-feiring til Kreta.

- Folk må få lov til å gjøre det de vil. Barna har dessuten vært delaktige under hele prosessen, og det viktigste for dem er at tilgangen på iskrem forblir lik som hjemme, uttalte hun lattermildt til Dagbladet.

FERIE > 17. MAI: May-Liss Thomassen synes det er synd at folks ferie skal gå utover nasjonaldagen. Foto: Privat
FERIE > 17. MAI: May-Liss Thomassen synes det er synd at folks ferie skal gå utover nasjonaldagen. Foto: Privat Vis mer

May-Liss Thomassen sitter i Altas 17. mai-komité, og er en av dem som har vært svært skeptisk til utenlandsreiser på nasjonaldagen.

- Vi kan ikke hindre noen i å dra, men det er synd for dem som blir igjen, sier hun til Dagbladet kvelden før den store dagen.

Hun mener det kan være lurt å ta en evaluering på hvordan ting gjøres.

- Ansvarsområdene må kanskje fordeles annerledes, slik at man ikke blir så sårbar når nøkkelpersoner ikke kan delta, sier Thomassen.

- Har du forståelse for at noen vil reise vekk?

- Både ja og nei. Jeg skjønner at folk reiser når det blir så mange fridager, men jeg synes det er veldig synd at det rammer 17. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer