En halv kilo ekstra koster 148 millioner liter bensin

Tunge og nedslående fakta for amerikanerne og miljøet.

KJEMPER MOT OVERVEKT: Marissa Hamilton (17) går på spesialskole for å gå ned i vekt. En ny undersøkelse viser nå at for hver gang den gjennomsnittlige amerikaner legger på seg en halv kilo, stiger USAs årlige bensinforbruk med 148 millioner liter bensin. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
KJEMPER MOT OVERVEKT: Marissa Hamilton (17) går på spesialskole for å gå ned i vekt. En ny undersøkelse viser nå at for hver gang den gjennomsnittlige amerikaner legger på seg en halv kilo, stiger USAs årlige bensinforbruk med 148 millioner liter bensin. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Amerikanerne kjemper mot økende overvekt.

Nå viser en ny amerikansk undersøkelse at 70 millioner amerikanere er overvektige.

I fjor var det en tredobling av antall stater hvor over 30 prosent av befolkningen er overvektige, ifølge den nye rapporten, offentliggjort av det amerikanske Senteret for sykdomskontroll og -forebyggelse. I ni stater utgjør andelen overvektige nå over 30 prosent. 

Økt bensinforbruk Dette er også nedslående tall for miljøet.

Fedme har nemlig også stor betydning for hvor mye drivstoff som brukes, viser flere ulike undersøkelser.

Mellom 1960 og 2002 ble det brukt 3,75 milliarder liter bensin til å kompensere for ekstra vekt for overvektige bilister. Og for hver gang den gjennomsnittlige amerikaner legger på seg en halv kilo, stiger USAs årlige bensinforbruk med 148 millioner liter bensin.

Dette underbygges av undersøkelsen «Lose some, save some», som ble publisert i fjor. Her fant forskerne at en redusering av overvekt i den amerikanske befolkningen kan ha en signifikant betydning for bensinforbruket.

2,4 millioner flere Den nye undersøkelsen viser også at ingen av de amerikanske delstatene klarte å nå det nasjonale målet om å redusere andelen overvektige ned til 15 prosent. Mellom 2007 og 2009 var det derimot registrert ytterligere 2,4 millioner mennesker over 18 år som er overvektige.

Rapporten dokumenterer også de medisinske kostnadene forbundet med overvekt. I 2008 kostet overvekt det amerikanske samfunnet 147 milliarder kroner, som følge av relaterte sykdommer som kreft, hjertesykdommer og diabetes.

- Overvekt er fortsatt et stort nasjonalt problem. Vi trenger intensive og omfattende tiltak for å bekjempe overvekt, sier Thomas Frieden ved Senteret for sykdomskontroll og og -forebyggelse i en pressemelding.

Trolig flere Rundt 400 000 amerikanere har oppgitt høyde og vekt i den nyeste undersøkelsen. En voksen person er regnet som overvektig hvis de har en BMI som er høyere enn 30.

Høyst sannsynlig er derimot andelen overvektige enda større. Tidligere forskning har nemlig vist at både menn og kvinner ofte oppgir at de er høyere en de faktisk er, og i tillegg jukser gjerne kvinnene litt med vekten i slike undersøkelser.

De føderale myndighetene har nå intensivert tiltakene for å forhindre overvekt, blant annet gjennom Michelle Obamas kampanje «Let's Move!» som har som mål å bekjempe overvekt blant barn.

STADIG STØRRE: Amerikanerne kjemper mot økende overvekt, men tiltakene synes ikke å fungere. En ny undersøkelse viser at 30 prosent av befolkningen i ni ulike stater nå er overvektige. Foto:   REUTERS/Kevin Lamarque
STADIG STØRRE: Amerikanerne kjemper mot økende overvekt, men tiltakene synes ikke å fungere. En ny undersøkelse viser at 30 prosent av befolkningen i ni ulike stater nå er overvektige. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer