NEDBØR: Oversvømmelser, ekstremnedbør og torden preger Sørvest i Sverige i kveld. Rundt Gøtebord-området er det ventet hele 50 millimeter regn i dag - mer enn det kommer på en halv måned til vanlig. Foto: Henrik Jansson / Expressen
NEDBØR: Oversvømmelser, ekstremnedbør og torden preger Sørvest i Sverige i kveld. Rundt Gøtebord-området er det ventet hele 50 millimeter regn i dag - mer enn det kommer på en halv måned til vanlig. Foto: Henrik Jansson / ExpressenVis mer

Ekstremregn i Sverige:

En halv måneds regn vil falle enkelte steder i Sverige i dag. - Jeg våger ikke å gå ut, det blinker og smeller

Ekstremregn og torden enkelte steder sør i Sverige i dag. Nordmenn er heldigere med helgeværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enkelte svensker står fredag kveld overfor en litt mer deprimerende værmelding enn nordmenn.

Sørvest i Sverige er det ventet å falle hele 50 millimeter regn på kort tid og det er ventet mye torden. Det tilsvarer like mye regn som det vanligvis regner på en halv måned i fylket.

I Norge blir det ikke overraskende varierende vær, men bygene som kommer enkelte steder i landet, kan ikke sammenliknes med nedbøren som vil falle enkelte stedet i nabolandet i kveld.

Mye regn på kort tid

Områder Sørvest i Sverige ble torsdag kveld rammet av et kraftig regnvær som resulterte i oversvømmelser flere steder. I dag advarte de svenske meteorologene mot at regnværet igjen vil treffe vest i Sverige fredag kveld.

Det advares spesielt mot kraftige byger i områdene Västra Götaland og Jönköping. På nettsiden deres skriver de svenske meteorologene at det blant annet i Göteborg-området kan komme store mengder regn på kort tid, lokalt opp til 50 millimeter regn.

PROBLEMER: Hele 50 millimeter regn er ventet enkelte steder Sørvest i Sverige i kveld. Uværet har allerede skapt problemer. Foto: Henrik Jansson / Expressen
PROBLEMER: Hele 50 millimeter regn er ventet enkelte steder Sørvest i Sverige i kveld. Uværet har allerede skapt problemer. Foto: Henrik Jansson / Expressen Vis mer

- Til sammenlikning kan man si at det under hele september kommer i snitt 70 mm i fylket, så over en halv måneds regn kan falle bare på fredag, sier Sandra Andersson, meteorolog hos SMHI (Sveriges meteorologiske institutt) til avisa JP.

Mange oversvømmelser

Svenske aviser skiver at det under torsdag kveld og natts regnbyger ble travelt for redningsmannskaper. De måtte pumpe vatten utav rundt 50 husstander og garasjer.

Like etter klokka 15 fredag ettermiddag satte det kraftige regnværet i gang. Svenske aviser har fredag kveld publisert bilder av biler som står fast i regnkaoset - godt under vann.

Også et kjøpesenter i Partille i Västra Götaland har blitt oversvømt. Det fossen vann gjennom taket, skriver Expressen.

Til Aftonbladet kommer redningsmannskapene med generelle tips til den kraftige regn- og tordenværet. Folk bes om å holde seg innendørs og unna vannledninger. i tillegg anbefaler de til ikke å bruke fasttelefon når det regner.

- Jeg våger ikke å gå ut, det blinker og smeller, sier en beboer i Partille, Linda Norrman, til Expressen.

MYE VANN: Her flyter det bilder etter oversvømmelse. Foto: Henrik Jansson / Expressen
MYE VANN: Her flyter det bilder etter oversvømmelse. Foto: Henrik Jansson / Expressen Vis mer

På flyplassen utenfor Göteborg, Landvetter, meldes det også om store forsinkelser grunnet regn- og tordenværet.

Varierende vær, men bedre enn svenskenes

Nordmenn blir imidlertid heldigere med helgeværet enn svenskene.

- Det blir stort sett lett vær i Sør-Norge, men noen byger i Agder-fylkene, sier vakthavende meteorolog Sevim Muller til Dagbladet.

På Vestlandet er det ventet mye forskjellig vær, med både sol, torden, regn og vind. Det kan bli liten kuling enkelte steder langs kysten. Men selv om det blir mye variert, kan vestlandingene trøste seg med at de har de høyeste temperaturene i vente.

- Lørdag er det ventet fine og varme temperaturer i Sør-Norge - kanskje særlig på Vestlandet - med opp mot 20 grader, sier Muller.

I Trøndelag er det ventet det meteorologen beskriver som «greit vær», mens det i Møre og Romsdal er ventet regnbyger.

- I Nord-Norge blir det relativt greie forhold. Det kan komme enkelte byger og enkelte perioder med sol. Søndag bytter det litt, med fint i Sør-Norge og regn i Nord-Norge, sier meteorologen.

Østlandet kan vente seg temperaturer mellom 15 til 16 grader, og Nord-Norge 8 til 12 grader.