Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En halv meter snø smeltet bort over natta i Tafjord

Men varmerekord ble det ikke.

 VARMT, MEN IKKE REKORD:  Sambygdingene Thor Gunnar Hovlid (t.v) og ekteparet Gunnar og Turid Aspehjell fra Tafjord på Sunnmøre gjør som alle oss andre; De snakker om været. Og når media kommer i flokk og følge for å se om det blir varmerekord i januar så blir også de litt ekstra oppmerksomme på været. Men værstasjonen i Tafjord kunne ikke gi rekordmåling denne dagen. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /Dagbladet.
VARMT, MEN IKKE REKORD: Sambygdingene Thor Gunnar Hovlid (t.v) og ekteparet Gunnar og Turid Aspehjell fra Tafjord på Sunnmøre gjør som alle oss andre; De snakker om været. Og når media kommer i flokk og følge for å se om det blir varmerekord i januar så blir også de litt ekstra oppmerksomme på været. Men værstasjonen i Tafjord kunne ikke gi rekordmåling denne dagen. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TAFJORD: (Dagbladet):  Sunnmøre opplevde fønvind fra sørøst og grader opp i +16 gjennom det meste av mandagen.  

Ingen rekord
Også i sunnmørsbygda Tafjord ble det varmt, men rekorden på 17,9 fra 1989 ble ikke slått. Det meste som ble målt var 16,8 mandag ettermiddag. Sunnmøre var varmest i landet, men rekorden i Tafjord uteble.  

Dagbladet skrev søndag om det som kanskje kunne komme til å bli en ny norsk varmerekord for januar, i Tafjord. Men slik gikk det altså ikke.

- Nei, det ser ikke ut som det skal bli noen rekord for januartemperaturen i år, sier Thor Gunnar Hovlid fra Tafjord.

Han ser godt reklameverdien i at den lille bygda helt innerst i fjorden ofte blir nevnt i media i forbindelse med varmerekordene, men han heller litt kaldt vann på den varme nyheten.  

Tviler på nye rekorder
- Ja, jeg tror faktisk tiden for varmerekorder er over.
For et noen år siden ble værstasjonen automatisert, og da ble den flyttet ned hit til elvebredden. Det gjør at jeg tviler på nye rekorder.
En vet jo aldri, men det er store temperaturforskjeller fra der den sto tidligere og her nede hvor elva gir fra seg et lite kaldt gufs, sier han.  

Thor Gunnar arbeider til daglig i Tafjord Kraftproduksjon, og det er fra vannet i bassengene oppe i fjellet selskapet produserer strøm.
Og selv om det ikke er en del av jobben så følger han med temperaturene i forbindelse med snøsmelting opp mot vannstanden i demningen.

- I 2012 smelta det så mye at det rant over demningen, sier Gunnar Aspehjell.
Han og kona Turid har vært og spasert i fjellet, og kjent varmen. Nå lurer de på hvor varmt det er og kommer bort til værstasjonen for å høre med sambygdingen Thor Gunnar om han kan lese av temperaturen på stasjonen.
For også i Tafjord er været en solid snakkis.  

- Joda. Været prater vi mye om, men ekstreme er vi ikke.
Når media kommer i flokk og følge til bygda så følger vi jo litt ekstra med. Men nå leses stasjonen av automatisk i Ålesund.
Vi kan ikke se noe på målestasjonen, men må få det fra sentralen i Ålesund, sier Thor Gunnar.  

Snøen forsvant
Gunnar og Turid Aspehjell har bodd hele sitt voksne liv i Tafjord. At det kommer fønvinder vinterstid er de vant med. - Det kommer jo slike dager hvert år, og vi har jo varmerekorder for hele landet både i november og nå i januar.

- Men rekorder kommer det ikke hvert år?

- Nei, det er ikke så ofte, men nå hadde også vi en kuldeperiode der det kom en del snø. Opp i en halv meter, men så kom varmen. Da jeg gikk ut lørdag morgen var den borte. En halv meter snø forsvant i løpet av natta. Den fikk god smeltehjelp fra den varme vinden, forteller hun.  

Ute-vafler
- For et par år siden hadde vi 21,8 grader i november. Det var så spesielt at Eli Kari Gjengedal kom med fult TV-team. Og på butikken stekte de vafler utendørs, sier Gunnar og ler. For de tre sambygdingene ser komikkens skjær over det hele, selv om det er fascinerende.

- Årsaken til varmen og fønvinden er jo fjellene og dalene, men vinden må komme fra en bestemt retning.
Faktisk skifter den retning flere ganger på sin vei gjennom dalførene og forbi fjelltoppene, før den kommer hit til oss, sier Thor Gunnar.
Nå kan de tre bare vente til sommeren, for Tafjord blir ofte ei varm gryte mellom de høye fjellene, og da kan det kanskje komme en rekord.

 DEN VARME BYGDA:  Bygda Tafjord innerst i fjorden er kjent for høye temperaturer både sommer og vinter. Men rekorden for januar fra 1989 på 17,9 grader står fortsatt.  Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /Dagbladet.
DEN VARME BYGDA: Bygda Tafjord innerst i fjorden er kjent for høye temperaturer både sommer og vinter. Men rekorden for januar fra 1989 på 17,9 grader står fortsatt. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media