En halv milliard til Posten

Fordi den er ulønnsom.

 POST OG DITRIKTSPOLITIKK:  Samferdselsministeren vil bruke 518 millioner kroner for at Nordmenn i distriktene skal få like gode posttjenester som de som bor i tettbygde strøk. (Foto: Berit Roald / SCANPIX)
POST OG DITRIKTSPOLITIKK: Samferdselsministeren vil bruke 518 millioner kroner for at Nordmenn i distriktene skal få like gode posttjenester som de som bor i tettbygde strøk. (Foto: Berit Roald / SCANPIX)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):
- Post er infrastruktur. Det er et gode som fellesskapet bør bidra til, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bruke 518 millioner kroner på å kjøpe ulønnsomme posttjenester fra Posten Norge. Dette for at de skal kunne utføre de tjenestene som de er pållagt av staten gjennom konsesjon, tjenester som er ulønnsomme.


Finanskrisen
- Mange vil nok reagere på at regjeringa går inn for dette forslaget. Hvordan vil du begrunne det?
-
På grunn av finanskrisen og mindre post i sirkulasjon, har endel av Postens drift og investeringer blitt satt under press, sier Navarsete. At regjeringen vil kjøpe tjenester av posten nå, er viktig for at tilbudet landet over skal opprettholdes på en god måte, sier hun.

- Er dette noe Senterpartiet har jobbet frem i distriktspolitisk ånd?
-
Nei, regjeringen står samlet om dette, sier navarsete.

Velferdsgode
- Det forventes at volumet av post vil minke enda mer i fremtiden, i takt med at folk bruker epost og efaktura med videre. Bør staten da bare fortsette å bevilge mer penger til Posten?
- Posten er viktig, spesielt for for næringslivet rundt om i distriktene. Selv om mengden post går ned, er det et viktig velferdsgode. Men hvordan det skal organiseres i fremtiden kan man jo diskutere, sier samferdselsministeren.

Kan bli enda mindre lønnsom
I februar sendte samferdselsdepartementet ut en rapport til høring. Rapporten, som var utarbeidet av Stiftelsen for samfunns og næringsforskning, konkluderte med at en liberalisering av postvesenet var forsvarlig, og anbefalte blant annet at EU-direktivet for posttjenester blir innført.

Det vil bety at Posten ikke lenger får enerett på å levere post under 50 gram, og dermed vil Posten miste inntektsgrunnlaget som gjør det mulig å finansiere postdrift i distriktene.

I følge rapporten ville det derfor være nødvendig at staten gikk inn og støttet postdrift i distriktene. Men Navarsete vil ikke bekrefte at bevilgningen på 518 millioner er et skritt i retning av EUs postdirektiv.

- Nei slett ikke, men EUs postdirektiv må diskuteres videre, sier hun.