Regjeringens krisepakke:

En halv milliard til sommerskoler

Mange elever har mistet mye tid på skolen. Nå setter regjeringen av en halv milliard kroner til ekstra sommerskoler.

PENGER TIL SOMMERSKOLE: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby under et besøk på Lakkegata skole etter sommeren i fjor. Hun legger i dag fram 500 millioner kroner til ekstra sommerskoler og ulike sommertilbud for elever i grunnskolen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PENGER TIL SOMMERSKOLE: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby under et besøk på Lakkegata skole etter sommeren i fjor. Hun legger i dag fram 500 millioner kroner til ekstra sommerskoler og ulike sommertilbud for elever i grunnskolen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Det har vært et tøft år for mange elever, og de trenger tilbudene de kan få, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) til Dagbladet.

For å møte de økonomiske konsekvensene av corona-krisa, legger regjeringen klokka 12 i dag fram en krisepakke. Ifølge NRK skal den samlet være på i underkant av 50 millarder kroner.

En halv milliard kroner til sommerskole for elevene i grunnskolen, er en del av dette, får Dagbladet bekreftet.

- Større behov enn vanlig

- Vi vet nå at elever som har hatt mye skole på rødt nivå, har hatt et begrenset tilbud. Behovet for sommerskole i 2021 er nok litt større enn vanlig, og her tenker vi at staten også kan bidra, sier Melby og fortsetter:

- Målet er å gi flere unge en mulighet til å delta i faglige, sosiale og kulturelle aktiviteter i skolens sommerferie.

Hun viser til at Oslo i fjor avlyste sommerskolen for 20 000 barn.

- Men særlig under pandemien har disse barna behov for et slikt sommertilbud.

- Nok penger til ordinær skole

Flere har tatt til orde for at det trengs en krisepakke for skolen, som har måttet gjøre store tilpasninger under pandemien, men Melby avviser at det er behov for det.

- Vi mener vi må ta penger til vanlig drift i skolen i de vanlige budsjettene. Det er også satt av 8,6 milliarder kroner til coronahåndtering i kommunene første halvår i år, og vi er bare i januar. Vi vet ikke hvor store utgiftene vil bli. Kommunene har ikke et likviditetsproblem, vi har sagt at om behovet blir større så vil vi stille med mer, sier hun.

En milliard ekstra til kommunene

Regjeringens krisepakke inneholder også en milliard kroner ekstra til kommunene, var NRK først til å melde i dag.

Halvparten av potten skal gå direkte til kommunene, mens resten skal brukes til å kompensere lokale virksomheter, særlig de som måtte falle utenfor den generelle kompensasjonsordningen, opplyser kilder til kanalen.

Dette er i tråd med kravene som blant annet SV og Arbeiderpartiet har fremmet.

Til nye tilbud

Et vilkår for støtten til sommerskolene, er at pengene skal gå til utvikling av nye tilbud eller til utvidete tilbud. De skal ikke finansiere eksisterende lokale tilbud.

- Vil det si at steder som Oslo, der det allerede er sommerskole, ikke kan benytte disse pengene?

- De må bruke disse pengene på å utvide tilbudet. Det kan være at de tilbyr sommerskole i en utvidet tidsperiode eller for flere grupper, for eksempel, sier Melby, som også lover at tildelingen skal være ubyråkratisk.

- Vi deler ut midlene først, og så får de dokumentere etterpå.

NORDRE FOLLO: I en pressekonferanse 28. januar sier ordfører Hanne Opdan at de mistenker et nytt utbrudd av det muterte viruset. Foto: NTB. Vis mer

Tiltak fra opposisjonen i tillegg

I tillegg til krisepakken som de presenterer i dag, er regjeringen forpliktet til å følge opp 33 anmodningsvedtak som opposisjonen på Stortinget vedtok forrige uke. til tydelig uttalt irritasjon fra regjeringspartiene. Statsminister Erna Solberg (H) advarte da om at tiltakene ikke er kvalitetssikret. Blant annet kan noen av tiltakene måtte godkjennes av Esa.

Så langt er det kjent at regjeringen vil forlenge ordningen med utsatt innbetaling av skatt og avgifter for kriserammede bedrifter, samt å gi personer som nylig har gått ut maksperioden på dagpenger, rett til å søke dagpenger igjen, og kilder har opplyst til NRK at regjeringen vil kvittere ut kravene om å øke støtten fra 80 til 85 prosent i kompensasjonsordningen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer