En halv million får lavere rente

Sparebanken NOR setter ned boligrenta med 0,25 prosentpoeng. Dermed har landets tre største banker redusert sine boligrenter i løpet av en snau uke. Minst en halv million låntakere vil fra slutten av september få lavere renteutgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reduksjonene kommer til tross for Norges Banks beslutning sist onsdag om ikke å endre sentralbankens styringsrenter.

Også Finansbanken reduserte boligrenta med 0,25 prosentpoeng tirsdag. Årsaken til rentereduksjonene er at rentene i pengemarkedet har sunket markert de siste 14 dagene.

Flere følger

Tidligere har Sparebanken Møre også redusert boligrenta. Det er ventet at flere sparebanker snart vil følge etter med lavere renter. I pengemarkedet har 3 måneders-renta stabilisert seg rundt 6 prosent.

Nærmere 500.000 norske familier har med dette fått en samlet reduksjon i sine renteutgifter på rundt regnet en halv milliard kroner årlig.

Foreløpig er det bare nye låntakere som nyter godt av de lavere rentene, men fra slutten av september vil rentekuttet gjelde alle boliglån.

Sparebanken NOR, som er størst i personmarkedet, har valgt 22. september som D-dag for rentekuttet. Dagen er neppe tilfeldig valgt ettersom det ventede rentekuttet fra Norges Bank vil komme nettopp den 22. september.

Låner mindre

Sentralbanken offentliggjorde tirsdag tallene for utlånsveksten ved utgangen av juli. For de siste 12 måneder var veksten kommet ned i 81,2 milliarder eller 7,0 prosent.

Det er nokså nøyaktig 20 milliarder kroner mindre enn på samme tid i fjor. Den underliggende veksten var riktignok noe høyere i juli enn i juni, men totalbildet viser at veksten i den samlede innenlandske kredittgivningen er vesentlig lavere enn da Norges Bank i fjor gjennomførte sine kraftige renteøkninger.

I fryseboksen?

Både husholdninger, bedrifter og kommuner har en langt lavere lånevekst enn for 12 måneder siden. Den reduserte veksten avspeiler nedkjølingen av norsk økonomi som Norges Bank startet i august 1998.

Når hovedstyret holder sitt neste rentemøte den 22. september, skal det avgjøre om nedkjølingen er kommet langt nok. Noen mener at det fortsatt er presstendenser i økonomien, mens andre analytikere frykter at Norges Bank er i ferd med å legge norsk økonomi i fryseboksen.