En halv million i husarrest

Over en halv million palestinere på Vestbredden sperres nå inne av portforbud. I natt ble Arafats hovedkvarter omringet av israelske stridsvogner for tredje gang på tre uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under navnet «Operation Determined Path» («Operasjon Bestemt Retning») har Israels hær IDF gjenokkupert store deler av Vestbredden. Aksjonen tok til etter de to selvmordsaksjonene i Jerusalem i forrige uke som kostet 26 mennesker livet.

I byene Betlehem, Nablus, Jenin, Tulkarem, Qalqiliya og Ramallah er det nå portforbud døgnet rundt, melder nyhetsbyrået AP. Rundt 600 000 mennesker bor i disse byene. De kan ikke gå på arbeid, på skole eller i butikken. Portforbudet oppheves bare noen timer hver tredje dag slik at innbyggerne kan hamstre mat.

- Vi har ikke noe annet valg enn å ta disse skrittene for å stanse selvmordsbomberne fra å drepe våre kvinner, barn, ja av og til spedbarn. Men jeg ser også at den palestinske befolkningen lider. Vi må stanse denne lidelsen i begge samfunn, sa den israelske regjeringens talsperson Danny Naveh i går.

Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat hevder målet med aksjonen er å knuse de palestinske selvstyremyndighetene.

- Vi vil ende mot med at Israel fullt ut gjenokkuperer Vestbredden og Gaza, og fullt ut erstatter de palestinske myndighetene med israelsk administrasjon og militærstyre, sier han til nyhetsbyrået AP.

Det er usikkert hvor lenge IDF har tenkt til å bli i de palestinske områdene denne gangen. Utenriksminister Shimon peres sier til CNN at de kan bli i flere måneder.

Omringet Arafat

I natt gikk israelske styrker inn i Ramallah igjen. For tredje gang på tre uker ble Arafats hovedkvarter like utenfor sentrum av byen omringet av stridsvogner. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det ca. 20 stridsvogner ved hovedkvarteret, mens palestinske sikkerhetskilder sier at over 120 rullet inn i byen, støttet av to kamphelikoptere.

Israelske soldater satt oppå stridsvognene og gjorde v-tegnet der de rullet fram. Det har ikke kommet meldinger om motstand.

- Et stort antall tanks og israelske jeeper omringer nå president Arafats kontor fra alle kanter, opplyste Nabil Abu Rdeneh, medlem av Arafats stab, til Associated Press i natt. Rdeneh er sjøl inne i hovedkvarteret.

Inne i hovedkvarteret befinner Yasser Arafat seg, blant annet sammen med sjefen for sine egne sikkerhetsvakter og sjefen for palestinsk etterretning, Tariq al-Tarawi.

Arrestert Hamas-leder

Aksjonen mot Arafats hovedkvarter kom nesten samtidig med meldingen om at Hamas-leder sjeik Ahmed Yassin skal være arrestert. Ifølge palestinsk etterretning var det Arafat sjøl som ga ordre om at lederen for den militante palestinske organisasjonen skulle settes i husarrest på Gaza-stripen.

Hamas har vært ledende i bruken av selvmordsbomber mot israelske mål. Arrestasjonen kom imidlertid for seint til å blidgjøre de israelske myndighetene.

Sperrer pressen ute

Den pågående militæraksjonen har blitt langt mindre omtalt enn «Operation Defensive Shield» for to måneder siden. Det skyldes blant annet at det har vært færre kamper, den palestinske motstanden har vært liten og Israel har i mindre grad brukt luftbombardement, men også at Israel nå sperrer pressen ute.

Alle de gjenoppkuperte områdene er nå erklært som stengte soner, og pressen stanses på alle sjekkpunkter. Noen få palestinske journalister som allerede er inne i områdene har stått for mye av dekningen.

GJENOKKUPASJON: Store deler av Vestbredden er nå på nytt under israelsk kontroll. Denne stridsvognen er med på å holde byen Tulkarem isolert fra resten av Vestbredden.
INNESPERRET: De israelske tanksene tok oppstilling rundt Arafats hovedkvarter.
ARRESTERT: Hamas-leder sjeik Ahmed Yassin ble like før isralernes aksjon i Ramallah plassert i hussarrest på ordre fra Arafat.
OMRINGET: På ny sitter Yasser Arafat innesperret i hovedkvarteret sitt i Ramallah, etter at israelske tanks i natt rullet inn i byen og omringet Arafats kontor.
I HUSARREST: En palestiner i Nablus åpner et vindu på en vegg med brannmerker etter israelsk bombardement.