En halv million tyskere er handlomane

Store deler av Tysklands befolkning på 82 millioner lider av en sykelig trang til å shoppe. Minst en halv million tyskere må betraktes som handlomane, og fire millioner er i ulike forstadier til full avhengighet av kjøperus, sier psykologen Alfred Gebert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærstudier av handlomane viser at mange av dem - i likhet med alkoholikere og andre rusmisbrukere - lider under svak selvtillit og et elendig selvbilde. De utsettes dessuten for et voldsomt press fra reklame og annen markedsføring, som er innrettet mot mennesker med mer normal motstandsevne, sier Gebert.

Misbruk

Han kan også fastslå at handlomane i faresonen ofte tipper over grensen til misbruk etter å ha blitt utsatt for handelsstandens ustanselige «tilbud». - Disse tiltrekker seg sykelig handlelystne som sukker tiltrekker seg fluer, sier Gebert, som arbeider ved handelshøyskolen i Münster i Nord-Tyskland.

Resultatet blir at kundene stormer inn i kjøpesentrene, der str ømmen deler seg i to: Mennene styrter til verktøys- og hobbyavdelingene, mens kvinnene strømmer til hyllene med klær og kosmetikk. De møtes igjen i kassen, med handlekurvene fulle av «røverkjøp».

Bakrus

Angeren melder seg umiddelbart etter betaling. - Da viser de handlomane alle de klassiske tegn til bakrus: De skjelver, svetter, får hjertebank, blir svake i knærne - ja, de verst rammede brekker seg og må gå på toalettet for å kaste opp, sier Alfred Gebert.

(NTB-DPA)