- En halv time, er en halv time for mye

Forteller for første gang om arbeidet i regjeringskvartalet, om båtproblemene ved Utøya, om pågripelsen og kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For første gang forteller politiets beredskapstropp, Delta, om hvordan de opplevde terrordøgnet 22. juli.

Det gjorde de i Dagbladet Magasinets dokumentar på lørdag.

I minidokumentaren i denne saken utdyper leder for Delta-troppen, politiinspektør Anders Snortheimsmoen, hvilke utfordringer politiets innsatsstyrke sto overfor 22. juli. Han forteller også om den dramatiske pågripelsen av Anders Behring Breivik.

Dagbladets fotograf Siv Seglem og redaksjonssjef Frode Hansen har fått følge Delta-troppen over flere uker i høst. I tillegg til reportasjen i Magasinet har de laget flere videoer av disse møtene.

Den ene videoen kan du se her.

- Bare én båt I denne minidokumentaren forteller Anders Snortheimsmoen om aksjonen i regjeringskvartalet. Han snakker også om båtproblemene ved Utøya, pågripelsen av Breivik, og han svarer for aller første gang på kritikken mot hans menn.

- Vi kom oss til stranda ved Utøya så fort vi kunne. Vi kunne hatt behov for mange båter, men det var bare en båt tilgjengelig, sier Snortheimsmoen i videodokumentaren, der han også kommenterer trusselsituasjonen i Norge.

- Uansett hvilket beredskap vi har, så kan vi dessverre aldri garantere oss mot slikt, sier han.

Til Magasinet lørdag sa Snortheimsmoen dette om kritikken som er kommet mot politiet:

- Gjorde vårt ytterste - Dette betyr ikke at vi ikke er ydmyke for kritikken, og jeg har full forståelse for at pårørende ønsker at hver stein skal snus, fortsetter han.

- Fra dere fikk beskjeden i regjeringskvartalet til Breivik var pågrepet, gikk det omtrent en time. Er det en akseptabel tid i deres øyne?

- Vi gjorde vårt ytterste, og kom fram så fort vi kunne. Men ville en halvtime vært akseptabelt? 45 minutter? Det må gjerne noen mene noe om, men i min verden er det uansett ikke akseptabelt at noen tar liv. Avgjørelsen om hvilket politi vi skal ha, og hvilket samfunn vi skal ha, er det andre som definerer. Vi hadde de ressursene vi hadde. Jeg ber om at vi vurderes i sanntid, ikke av etterpåklokskap, sier Snortheimsmoen, som nå har skrevet en evaluering av beredskapstroppens innsats 22. juli og levert den videre til Oslo politidistrikt. Alle i troppen har fått anledning til å uttale seg.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg mener beredskapstroppen gjorde mye bra, men andre må komme med fasiten, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer