Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-En hån mot gutten vår

ARENDAL (Dagbladet): - Tårene trillet da jeg skjønte at sønnen min følte skyld for barnedrapene. Han trodde at jentene hadde vært i live hvis han hadde sagt fra tidligere om at Viggo Kristiansen skulle ha forgrepet seg på ham, sier guttens mor til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag falt verden enda en gang i grus, da lagretten ikke trodde på den nå 12 år gamle guttens forklaringer om gjentatte grove sexovergrep.

- Kjennelsen var en hån mot gutten vår, sier mammaen.

Dag etter dag har de sittet sammen i rettssalen, noen få meter unna han som påtalemyndigheten mente var sønnens overgriper. En mamma, en storesøster, ei tante og en onkel.

- Det har vært veldig tøft. Det er vanskelig å forklare hvilke følelser jeg har overfor Viggo Kristiansen. Nå føler jeg bare hat, sier guttens mamma.

- Jeg hadde bare lyst til å ta opp en pistol av veska og skyte ham der og da, sier guttens storesøster.

Familien kjenner også en nå 14 år gammel jente som Viggo Kristiansen er dømt for gjentatte tilfeller av utuktig omgang med. Han har tilstått.

- Vi vet hvor mye det betyr for et barn å bli trodd i slike alvorlige spørsmål. Dommen i byretten ble et vendepunkt i jentas liv, sier familien.

De forteller sin historie til Dagbladet for å gi sin versjon av hvor vanskelig det er å være pårørende til et overgrepsoffer som på mange måter har kommet i skyggen av barnedrapene.

Ble forbannet

Ifølge tiltalen skjedde overgrepene i 1994- 1995, da guttungen var fem- seks år gammel. Byretten trodde på gutten og dømte Kristiansen for alvorlige sexovergrep.

- Gutten var glad og fornøyd etter byrettsdommen. Men han gruet seg til ankesaken og har vært nervøs for utfallet.

Tirsdag denne uka ble Kristiansen renvasket for anklagene da juryen i Agder lagmannsrett svarte nei på skyldspørsmålene.

Guttens tante forteller: - Han var forbannet. Han sa det til meg, «unnskyld at jeg banner, tante, men jeg er forbannet», sier hun.

- Det er greit at juryen kanskje har trodd på ham, men vi har ikke fått noe klart svar. For han har det vært veldig viktig å bli trodd, sier de.

Plaget søsteren

Den nå 18 år gamle jenta forteller at Kristiansen også var ubehagelig overfor henne.

I retten er det framkommet at Kristiansen både kommenterte hennes kropp og forsøkte å rive av henne genseren da han spratt fram fra et gjemmested i Baneheia.

- Han kom stadig med bemerkninger. Hele tida skulle han ta på kroppen min. Han var veldig plagsom mot de minste, forteller hun.

- Men det kunne også gå utover andre. En vinter spylte han trappa til en pensjonist for at den skulle bli glatt, sier hun.

Mareritt

Samme dag som dommen falt fikk familien hjelp av en spesialetterforsker fra politiet, Eva Marit Gaukstad. Hun forklarte at dommen ikke trengte å bety at gutten ikke ble trodd.

- Han har tatt det fint foreløpig. Men jeg venter på en reaksjon. Han har sagt at han er redd for hva som kan skje når Viggo slipper ut. Han har også hatt nattlige mareritt om Viggo, sier moren.

I lange perioder etter overgrepene kastet sønnen hennes stadig opp, tilsynelatende uten grunn. Han ble sint og ville ikke gå ut.

Likevel falt det aldri moren inn at noe forferdelig galt kunne ha skjedd.

- Jeg tror han prøvde å fortelle noe en gang. Da sa han at han og Viggo hadde en hemmelighet sammen, sier onkelen.

- Jeg husker Viggo ropte det samme etter ham en gang. «Husk at vi har en hemmelighet,» sier moren.

Røpet detaljer

Guttungen har forklart at Viggo truet med å drepe moren hvis han sladret. Han var livredd.

Først da Viggo Kristiansen ble arrestert for drapene i Baneheia, fortalte han mamma om hva som hadde skjedd på rommet til Viggo.

- Jeg trodde jeg skulle tørne. Da spurte han: «Mamma, har jeg gjort noe galt?» sier mor.

- Jeg nekter å tro at han har klart å dikte opp en sånn historie. Han har også fortalt konkrete ting om hvordan det så ut på Viggo Kristiansens gutterom, forteller mammaen.

De to rettssakene har hentet fram alle de vonde følelsene igjen.

- Jeg har selv gått til psykolog. Jeg er ennå avhengig av medikamenter. I dag går jeg på skole. Jeg greide ikke være hjemme lenger, sier moren.

Nå har hun lyst til å bli barne- og ungdomsarbeider for å hjelpe andre i samme situasjon.

STØTTER HVERANDRE: Familien til gutten som Viggo Kristiansen var tiltalt for ha mis-brukt på det groveste, er fryktelig skuffet over at han ble frikjent for overgrepene. - Hvilket signal skal dette gi til andre i samme situasjon? Hvordan skal de tørre å si fra? sier guttens mamma, søster, tante og onkel til Dagbladet.
Hele Norges coronakart