Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterk kritikk mot regjeringen for Nav-skandalen

- En hån mot ofrene

Ap, Sp og SV fremmer sterk kritikk mot regjeringen etter trygdeskandalen, og reagerer kraftig på «frifinnelse» fra regjeringspartiene og Frp.

Aps Eva Kristin Hansen og SVs Freddy André Øvstegård i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener regjeringens håndtering av trygdeskandalen er sterkt kritikkverdig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Aps Eva Kristin Hansen og SVs Freddy André Øvstegård i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener regjeringens håndtering av trygdeskandalen er sterkt kritikkverdig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Partiene på Stortinget konkluderte i dag om Nav-skandalen. Der gikk de, som ventet, inn for en delt innstilling i saken, hvor opposisjonen og regjeringspartiene er uenige i hvor mye kritikk regjeringen faktisk fortjener for håndteringen.

SV, Ap og Sp – som altså utgjør flertallet i komiteen – går inn for et såkalt daddelvedtak. Det er den sterkeste formen for kritikk som kan stilles mot regjeringen, uten å stille mistillit.

- Flertallet i komiteen fremmer sterk kritikk av regjeringen fordi vi mener håndgeringen av denne i saken ikke har vært god nok, sier saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) etter komitemøtet.

- Kan ikke slippe unna

SVs Freddy Andre Øvstegård sier det særlig handler om at mennesker er justismord, at departementet ikke slo alarm tidligere, og at personer ble urettmessig dømt.

- Selv om Anniken Hauglie har gått av, kan ikke regjeringen slippe unna det politiske ansvaret for vanlige personer. Det må være konsekvenser også på toppen, sier Øvstegård.

- Vi vil be alle partiene se på saken fram mot det skal voteres over et kritikkvedtak. Dersom det skulle få flertall i Stortinget, vil det være alvorlig for regjeringen, sier han.

Ber Frp snu

5.mars skal partiene stemme over saken i Stortinget. Han håper særlig Frp snur innen da - og at et flertall i Stortinget da stiller seg bak kritikk av regjeringen.

Regjeringspartiene og Frp ønsker nemlig ikke å kritisere regjeringen. Det synes han er en uting.

- Det gjør meg faktisk ganske forbanna, og jeg synes det er hån mot ofrene at de borgerlige partiene på Stortinget velger å heller beskytte regjeringa enn å gi ofrene rettferdigheten de fortjener, sier Øvstegård.

Ap: Forundret

Aps Eva Kristin Hansen er også kritisk.

- Jeg synes det er veldig trist overfor de som er ramma at stortingsflertallet ikke anerkjenner alvoret i saken. Jeg reagerer ganske sterkt på det, sier Hansen.

Hun mener regjeringspartiene kunne gått lenger i å kritisere regjeringen i innstillingen, selv også om de ikke ønsket å støtte et såkalt daddelvedtak.

- Jeg er litt forundret over tilnærmingen de har, for det er faktisk ren frifinnelse. For dem som er ramma i dene saken må det være fortvilende at ingen tar ansvar, sier hun.

Rødt: - Håpløst sendrektig

Anniken Hauglie (H) har tatt selvkritikk på deler av sin håndtering. Hun gikk av som statsråd 24.januar i år, og ble erstattet av Torbjørn Røe Isaksen (H).

Rødt kommer også med hard kritikk:

- Dette er tidenes mageplask fra Fremskrittspartiet. Partiet lovte handlekraft, men dilter nå etter regjeringa som fraskriver seg alt ansvar for denne enorme uretten som har rammet så mange nordmenn, sier Rødts Bjørnar Moxnes.

- Regjeringspartiene og Frp er mer servile overfor Hauglie og hennes håpløst sendrektige håndtering av denne skandalen, enn Hauglie selv. Det er nesten utrolig, sier Moxnes.

Han ønsker Ap, Sp og SV velkommen etter. Disse partiene støttet ikke mistillit da Rødt foreslo det i fjor høst, men varsler nå at de ikke ville hatt tillit til Hauglie videre.

Hadde ikke Anniken Hauglie gått av som arbeidsminister, ville Ap, SV og Sp ha gått for mistillit mot henne, varslet de i dag.

Slutter rekkene

Frp og regjeringspartiene ser ikke noen grunn til å kritisere Hauglie.

Høyres Svein Harberg mener hun ikke fortjener kritikk for håndteringen i det hele tatt, noe han også varslet i forkant av dagens møte.

- Nå har vi håndtert statsrådens redegjørelse, hatt høring på redegjørelsen, og gått nøye gjennom hva statsråden og andre visste til enhver tid. Ut fra det, synes vi det er underlig at den statsråden som grep fatt i det og ryddet opp og satte i gang granskning, er den som skal få den sterkeste kritikken. Det ser vi ikke grunnlag for, sier Høyres Svein Harberg.

- Vi synes Hauglie virkelig grep fatt i ting, satte i gang de nødvendige tiltak, og det skal hun ha all honnør for. Så er det mange ting vi fortsatt lurer på om saken tilbake i tid, men det regner vi med å få svar på når gransknignsutvalget leverer sin rapport, sier Harberg.

Ikke endelig punktum

Han forventer at kontroll- og konstitusjonskomiteen får saken på bordet igjen når granskningsutvalget regjeringen har nedsatt, har konkludert i saken.

- For Frp er det viktig å se på hva granskningsutvalget kommer fram til, og så er det viktig å rydde opp, så saken er ikke avsluttet med den innstillingen som er avgitt i dag, sier også Frps Solveig Horne.

Kjernen i saken er at Nav siden 2012 har feiltolket EU-forordningen, som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Minst 78 personer antas å være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feil rettsanvendelse.

Det er nylig avgått arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sin redegjørelse til Stortinget i fjor høst, som er det formelle grunnlaget for kontrollkomiteens sak.

Hele Norges coronakart