- En hån mot Stine Sofie

KRISTIANSAND (Dagbladet): Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen fnyser av forsvarer Ben Fegran som mener at rundt 10 års fengsel er passende straff for Jan Helge Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis retten følger Fegrans krav, vil det være en hån mot Stine Sofie spesielt og mot barns rettssikkerhet og den alminnelige rettsoppfatningen generelt, sier Bohinen.

Mammaen til drapsofferet Stine Sofie, Ada Sofie Austagard, var tydelig rystet da forsvarer Fegran presenterte sitt straffeforslag. Hun seg etter hvert sammen og søkte trøst i fanget hos ektemann Hans Christian Brekke.

- Bør få avslag

I sin prosedyre antydet Fegran at Andersen bør dømmes til ca. 15 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i tiltalen som omhandler to voldtekter og overlagte drap.

Fegran mener at Andersen bare er skyldig i utuktig omgang og forsettlig drap på Stine Sofie Sørstrønen. For dette bør han dømmes til ca. 10 års fengsel.

Fegran mener at Andersen skal dra nytte av en ny lovbestemmelse som belønner forbrytere som er med på å oppklare lovbrudd.

Bistandsadvokat Bohinen tar sterkt avstand fra Fegrans forsøk på å oppnå rabatt for sin klient. Hun mener Fegran misforstår bakgrunnen for lovendringen:

- Reglene om straffenedsettelse kom for å belønne oppklaring av langt mindre forbrytelser enn barnedrapene i Baneheia, sier hun.

Gjengkriminalitet

- Reglene kom fordi de skulle virke allmennpreventivt blant annet på gjengkriminalitet. I en så spesiell sak som dette, kan jeg ikke se at det ligger noen allmennpreventive hensyn i å gi Andersen straffenedsettelse fordi han var med på å oppklare saken, sier Bohinen.

Hun minner om at Andersen heller ikke var med på å oppklare drapene før politiet konfronterte ham med et sikkert DNA-treff på ham.

Maksimal straff

- Denne saken er så grov og historisk så sjelden at man kan ikke kan bruke de nye reglene, sier hun .

- Hvis Kristiansen går flere ganger gjennom straffetaket, men ikke kommer høyere enn 21 år, så er det en grov misforståelse at en som har vært mindre hovedmann skal få rabatt og lavere straff. Både Kristiansens og Andersens forbrytelser borger jo i høyeste grad for lovens strengeste straff. Jeg kan ikke se at det overhodet er noen formildende omstendigheter for noen av dem, sier Bohinen.

SJOKKERT: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen er sjokkert over Jan Helge Andersens forsvarer, Ben Fegran. Han forsøker å bruke en lovendring til å gi sin klient rabatt i straffeutmålingen.