- En hån mot ungdommen

Opposisjonen raser etter at Norges klimagassutslipp har økt igjen. - Alle trendene går i riktig retning, svarer klimaministeren.

KLIMASTREIK: Selma (9) (t.v.) og Frøya (9) fra Nordseter skole i prat med klima- og miljøminister Ola Elvestuen i klimastreik utenfor Stortinget. Elvestuen og regjeringen får nå en real skyllebøtte fra SV og MDG etter at utslippene i Norge økte i 2018, ifølge de foreløpige tallene fra SSB. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
KLIMASTREIK: Selma (9) (t.v.) og Frøya (9) fra Nordseter skole i prat med klima- og miljøminister Ola Elvestuen i klimastreik utenfor Stortinget. Elvestuen og regjeringen får nå en real skyllebøtte fra SV og MDG etter at utslippene i Norge økte i 2018, ifølge de foreløpige tallene fra SSB. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som verden er i klimakrise, ungdommen streiker, og alle verdens utslipp må nær halveres innen 2030, øker Norges utslipp av klimagasser. Det viser de foreløpige tallene for 2018, som ble presentert i dag av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Økningen er liten, 0,4 prosent, men tallene går altså i gal retning. Nå har opposisjonen på Stortinget fått nok.

- Disse tallene er et manifest over en regjering som er totalt handlingslammet i klimapolitikken, raser SV-leder Audun Lysbakken. Han mener at Erna Solberg og klima- og miljøminister Ola Elvestuen nå står «naken og avkledd i klimapolitikken».

- Tallene er en hån mot ungdommen som streiker. Solberg og Elvestuen har møtt dem med fine ord, men disse tallene gjør ordene verdiløse, sier han.

Une Aina Bastholm, talsperson i Miljøpartiet de Grønne, kaller utviklingen «helt vanvittig».

- Regjeringen har ført et helt land bak lyset. De later som de har lagt seg i selen, og så går utslippene opp. Og det i et land som har alle mulige forutsetninger for å være en del av løsningen, sier hun.

- Ingen overraskelse

Verken Lysbakken eller Bastholm er overrasket over utslippsøkningen. Det har lenge vært kjent at bruken av biodrivstoff - som var hovedgrunnen til nedgangen i utslipp i 2017, har gått ned. Det skyldes at biodrivstoff basert på palmeolje er i ferd med å fases ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer