TILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland natt til 29. desember i fjor. I dag legger statsadvokaten ned sin påstand. Foto: Privat
TILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland natt til 29. desember i fjor. I dag legger statsadvokaten ned sin påstand. Foto: PrivatVis mer

Jemtland-saken:

- En handling som framstår som en ren henrettelse

Statsadvokat Iris Storås holder sin prosedyre i retten.

HAMAR (Dagbladet): Det er knyttet stor spenning til at aktor Iris Storås skal fortelle hvorfor påtalemyndigheten mener Svein Jemtland (47) er skyldig i å ha drept kona Janne Jemtland (36) natt til 29. desember i fjor.

- Det er påtalemyndigheten som i dag har bevisbyrden. Det er ikke Svein Jemtland som skal motbevise at han ikke drepte sin kone, begynte statsadvokaten i retten.

Videre redegjør Storås for forskjellen mellom rimelig tvil og teoretisk tvil. Rimelig tvil skal alltid komme tiltalte til gode.

- Det vil være noen uklarheter i en slik sak. Det vil være ting man ikke får svar på, enten fordi noen ikke husker eller fordi tiltalte ikke ønsker å forklare seg. Men det er ikke slik at man må være sikker på hvert enkelt moment. Det er konklusjonen man skal være sikker på, sier hun.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- En handling som framstår som en ren henrettelse

- Det er ikke tvilsomt at Janne Jemtland fikk et dødelig skudd i pannen natt til 29. desember, at tiltalte og fornærmede var de eneste til stede og at denne Makaroven er våpenet som ble brukt, fortsetter Storås.

Hun forteller videre at det sentrale spørsmålet er om skuddet gikk av ved et uhell, eller om Svein Jemtland skjøt kona og skal dømmes for drap.

- I retten har det også vært fokus på handlingene etter at skuddet falt. Dette er handlinger begått for å skjule forbrytelse og for å skjule et drap. Etter påtalemyndighetenes syn, er det handlinger som har skjerpende omstendigheter og som sammen med drapshandlingen begrunner en streng straff.

Hun sier også at hans forklaringer til familie og politi i etterkant er med på å svekke hans troverdighet.

- Er det, som Svein Jemtland sier, et uhell. Eller tok han fram denne pistolen og skjøt Janne Jemtland? En handling som framstår som en ren henrettelse, sier Storås.

- Et rent henrettelsesskudd

Jemtland har selv sagt at han ikke var i nærheten av avtrekkeren. Påtalemyndigheten hevder at det ikke er noe som tilsier at hun skal skyte seg selv.

- Det er ingenting som tilsier at hun skal skyte seg selv. Likevel går skuddet av midt i panna. Hun må altså i dette fallet ha bøyd håndleddet mot ansiktet sitt. Hun må selv ha gjort denne bevegelsen, og pekt pistolen litt oppover og litt mot høyre mer enn fem centimeter fra panna. Deretter må hun ha trukket av, sier Storås.

Storås peker på at grepet var dårlig og at våpenekspertenes vitnemål viste at den var tung å avfyre.

- Tiltalte har selv forklart at våpenet var ladd fordi Janne var svak i fingre og ledd på grunn av sykdom. Likevel skal hun ha bøyd håndleddet i dette fallet, trykket på avtrekkeren og fyrt av skuddet. Ja, det er praktisk umulig, men det er i så fall et rent henrettelsesskudd som går av ved et uhell og som Janne selv fyrer av, sier Storås i retten.

Ubesvarte spørsmål

Bevisførselen mot Svein Jemtland ble ferdig forrige uke, men fortsatt er det en rekke ubesvarte spørsmål i tiltalen mot den tidligere fremmedlegionæren.

STATSADVOKAT: Iris Storås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
STATSADVOKAT: Iris Storås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Det er blant annet usikkert hvor den døde kroppen til Janne Jemtland kan ha blitt oppbevart før ektemannen dumpet henne i Glomma.

Storås har sagt at påtalemyndigheten har en teori på det, og at det vil komme fram i prosedyren.

Drukning

Videre har rettsmedisinerne konkludert med at Janne Jemtland ikke kan ha levd mer enn to til tre timer etter at hun ble skutt.

De har i tillegg slått fast at dødsårsaken er drukning, blant annet basert på funn av sand i Janne Jemtlands lunger og luftrør, i tillegg til framkomsten av såkalte dødsflekker, som er blodansamlinger som skjer etter døden.

Jemtland hevder på sin side at kona døde momentant av skuddet som gikk av 02.15 natt til 29. desember i fjor.

Ektemannen skal ha gått inn og tatt seg en dusj, mens kona lå naken ute i snøen i en til to timer. Deretter skal han ha pakket henne inn i plast, og latt henne ligge i bilen i nærmere et døgn før han fraktet henne åtte mil til Eid bru i Våler.

Når ble Janne dumpet i Glomma?

Fra brua skal han ha bundet et batteri til kroppen hennes og dumpet kona fra brua og ned i Glomma, nærmere et døgn etter at hun ble skutt. Natt til 30. desember mellom klokka 02.00 og 03.00.

Påtalemyndigheten hevder på sin side at Janne Jemtland ikke kan ha blitt dumpet i Glomma før 2. januar i år.

Basert på en teknisk analyse, mener påtalemyndigheten at det er umulig at Svein Jemtland kan ha kjørt kona til brua der hun ble dumpet - før 2. januar i år. Tre dager etter det ektemannen har forklart og fire dager etter at hun ble skutt.

Forsvarerne Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen mener disse trafikkdataene kan være feil, siden de bare viser antall kilometer kjørt i døgnet, og ikke på hvilket tidspunkt kilometerne er kjørt.

- Kan ikke se at jeg skal bli dømt i den saken her

Svein Jemtland har erkjent håndteringen av liket i etterkant av skuddet, men ikke å ha drept kona.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen spurte Svein Jemtland i retten for to uker siden om påkjenningen saken har hatt for hans to barn.

- Har du sagt til barna at du snart kommer ut igjen? spurte bistandsadvokaten.

- Jeg kan ikke bli dømt for en handling jeg ikke har gjort. Når sønnen min har spurt, så har jeg sagt at jeg regner med at jeg ikke blir dømt for en handling jeg ikke har gjort. Da kommer jeg ut igjen, ja, svarte Jemtland.

Senere tirsdag skal også forsvarerne Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen holde sin prosedyre.

Dommen er ventet om to til tre uker.