En hanske i Molde

Den trettende Bjørnsonfestivalen er i gang. Med Bjørnson selv svevende over hav og fjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOLDE (Dagbladet): «Høyeste kvalitet, internasjonal orientering og politisk engasjement.» Slik formulerer Bjørnsonfestivalens grunnlegger og ærespresident, Knut Ødegård, de tre grunnleggende kriteriene for festivalen, som nå går av stabelen i Molde.

Ødegård skriver i den nystiftede festivalavisa «En Handske», en tittel som ble foretrukket i konkurranse med for eksempel «En Fallit» eller «Over Ævne». Ødegård, som til manges overraskelse avsto fra å holde tale under årets åpningsmiddag, skriver om «Bjørnsons modige og aldri hvilende kamp mot undertrykkelse og overgrep mot enkeltpersoner og folkeslag» - alt dette som tente gnisten og inspirerte til en festival i ånden etter «det bjørnsonske engasjement».

Bjørnsons tro på menneskets kraft er velkjent. «Menneskeheten kan alene frelses av det menneskelige,» skrev dikteren - han som så at «det minste og største løper i ett» og gjerne betraktet sitt virke under den videste synsvinkel:

Evighets avkom og frø er vi alle

Tankene har

røtter i slektenes morgen; de falle,

spørsmål med svar,

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer