En hard dom

Her er den drepende kritikken fra KrFs «havarikommisjon»:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mangel på politisk prosjekt og gode politiske saker over tid.

Slitasje i partiledelsen : Og utydelig politisk profil.

Regjeringsslitasje: Deltakelsen i regjering har kostet velgere. Utvalget mener partiet mangler en klar strategi i regjering, og synes det er vanskelig å få øye på hva KrF vil med regjeringssamarbeidet. Likevel vil ikke utvalget tilrå at KrF aktivt bør gå ut av regjeringen.

Feil valgkampsaker: Rusbrus-saken var en nei-sak og var uheldig. Få ønsker pilsen ut av butikkene, og det var tross alt samarbeidsregjeringen som fikk rusbrusen i butikkhyllene etter en EFTA-dom. Utvalget savner ja-saker som kunne skapt engasjement.

Medhaug-saken: Stjal oppmerksomhet og velgere. En sikrere håndtering av saken kunne ha dempet den voldsomme oppmerksomheten rundt denne saken.

Svekket omsorgsprofil på grunn av håndteringen av pensjonistoppgjøret, økte egenandeler på medisiner og kutt i gravferdsstøtten. Utvalget mener begreper som familie og omsorg må fylles med konkret innhold og gode saker. De peker på en for svak verdiprofilering over tid, og mener at KrFs honnørord «verdi» er blitt et litt forslitt trylleformular.

Svikt i kjerneområdene: En rekke vanskelige saker på KrFs kjerneområder: Mange synes at KrF har sviktet i kampen mot arbeidsledigheten. Partiet ser også ut til å ha mistet troverdighet i forhold til distriktspolitikken. Heller ikke en gammel vinnersak som kommuneøkonomi skårer partiet på nå. Utvalget peker også på at kontroversene rundt krigene i Kosovo, Afghanistan og Irak, på miljøpolitikken, og avgiftslettelser på alkohol.

Ikke klar nok støtte til Israel? Mange av KrFs Israel-venner mener partiet svikter Israel, og at Frp framstår som mer Israel-vennlig enn KrF.

Strømkrisa: Håndteringen av strømkrisa sist vinter. Sentrale KrF-ere kom med uttalelser som provoserte, og partiet mistet tillit på grunn av håndteringen av de som hadde problemer med å betale strømregninga.

Dårlig skolering av de tillitsvalgte.