Sandra Borch:

- En hard kamp

Da Sandra Borch hadde sin store ildprøve som minister, sov hun på kontoret.

PRESS: Livet som landbruks- og matminister betyr mye hjemlengsel og lange dager for Sandra Borch: - Det er nok heftigere enn mange tror, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PRESS: Livet som landbruks- og matminister betyr mye hjemlengsel og lange dager for Sandra Borch: - Det er nok heftigere enn mange tror, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Da statsminister Jonas Gahr Støre skulle tilby Sandra Borch jobb i regjeringen, måtte han prøve flere ganger.

Ikke fordi hun ikke ville. Men fordi hun ikke hadde lagret nummeret hans på telefonen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum måtte gi henne et hint om at det kunne hende Støre ville ringe.

- Jeg ble ganske overrasket, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) til Dagbladet.

Hun var ikke den eneste.

34 år gamle Borch hadde ikke hatt sentrale posisjoner på Stortinget og aldri i regjering.

Hun huskes gjerne som lederen av Senterungdommen som gikk mot sine egne i saker om olje og ulv og lederspørsmål. Hun som ble utskjelt av Liv Signe Navarsete og som provoserte med ulvepels.

BEKLAGET: Daværende Sp-leder Liv Signe Navarsete beklaget i 2012 for å ha skjelt ut Sandra Borch, som stilte spørsmål ved henne som leder. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BEKLAGET: Daværende Sp-leder Liv Signe Navarsete beklaget i 2012 for å ha skjelt ut Sandra Borch, som stilte spørsmål ved henne som leder. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Nå er Sandra Borch den eneste i regjeringen som får terningkast seks av Dagbladets kommentatorer.

De mener hun har levert som bare det og peker på en mulig kommende partileder.

Hvordan gjorde hun det?

Fortvilte rådgivere

Sandra Borch har nettopp tatt sommerferie etter åtte måneder som statsråd.

Det vil si, rådgiverne tror ikke hun kommer til å klare å legge jobben fra seg.

De har jobbet for flere fargerike personligheter, landbruksministrene Vedum, Listhaug, Hoksrud og Bollestad. Men aldri opplevd et høyere tempo enn under Borch.

Hun beskriver seg selv som sosial, en som elsker å møte nye folk.

Og spontan. Rådgiveren nikker enig.

- Jeg hater å forholde meg til manus, til embetsverkets store fortvilelse noen ganger. Det er nok ganske frustrerende for dem. Her en dag fikk jeg plutselig for meg at vi måtte ut og redde rådyrkalver. Så gjorde vi det, sier Borch.

RÅDYRENES MINISTER: Sandra Borch bestemte seg plutselig for å dra ut og redde rådyrkalver i juni. Foto: Landbruks- og matdepartementet / NTB
RÅDYRENES MINISTER: Sandra Borch bestemte seg plutselig for å dra ut og redde rådyrkalver i juni. Foto: Landbruks- og matdepartementet / NTB Vis mer

På få timer reddet hun tre små rådyr fra slåmaskiner i Indre Østfold, i et droneprosjekt som skal beskytte dyr.

Hun er likevel glad for rådgivernes planleggingsevner og mappa de gir henne hver dag med plan for dagen.

- Uten disse hadde jeg ikke vært noen ting, sier hun.

Ingen tid til kjærlighet

- Personlig er jeg i hvert fall spontan. Jeg kan ikke planlegge i dag at jeg skal på kino på søndag. For jeg vet ikke nå om jeg vil gå på kino på søndag, sier hun.

- Er det en metafor for deg som politiker?

- Nei, som privatperson, parerer hun raskt.

VENNINNER: Sandra Borch og Emilie Enger Mehl støttet seg på hverandre i dagene før de ble statsråder: - Jeg tror Emilie og jeg tilbrakte hver kveld sammen. Der satt vi og avviste telefoner fra journalister, sier Borch. Foto: Heiko Junge / NTB
VENNINNER: Sandra Borch og Emilie Enger Mehl støttet seg på hverandre i dagene før de ble statsråder: - Jeg tror Emilie og jeg tilbrakte hver kveld sammen. Der satt vi og avviste telefoner fra journalister, sier Borch. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Kjærligheten blir det heller ikke tid til, og hun er fortsatt singel.

- Jeg har mer enn nok med å klare å ta vare på de to grønnplantene jeg har. Så hvordan jeg skulle hatt tid til noe annet, vet jeg ikke, ler hun.

Faren hennes var bekymret da hun tok på seg jobben som den som skulle møte bøndenes politiske krav. Han reagerte med et «nei, nei, nei». Det ble et ja.

- De fleste ville hatt ett sekund av tvil?

- Man sier jo ja. Men da jeg la på, tenkte jeg: «Å, helsike».

FINT SELSKAP: Dette synet møter Sandra Borch hver fredag. Før Kongen i statsråd øver hun nervøst på setningen hun skal legge fram. Møtene med kongen har en helt egen stemning, sier hun. Foto: Lise Åserud / NTB
FINT SELSKAP: Dette synet møter Sandra Borch hver fredag. Før Kongen i statsråd øver hun nervøst på setningen hun skal legge fram. Møtene med kongen har en helt egen stemning, sier hun. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Sov på kontoret

Sandra Borch (34) er blant regjeringens yngste. Når de har møtt kongen hver fredag, har hun sittet ved det som ble kalt «barnebordet» nederst – sammen med Emilie Enger Mehl (28), Tonje Brenna (34) og Jan Christian Vestre (35).

Men posten hun har bekledt, har ikke vært barnemat.

Årets jordbruksoppgjør var heftigere enn noen gang. Fortvilte over skyhøye priser på alt fra gjødsel til traktordiesel, stilte bøndene et historisk høyt krav på over 11 milliarder fra staten.

Det var bøndene mot det gamle Bondepartiet. Til tider sov Sandra Borch på kontoret.

KREVENDE JOBB: - Det er nok heftigere enn mange tenker. Jeg har vært tre ganger hjemme hos familien siden oktober. Før var jeg hjemme hver helg, sier Borch om å være minister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KREVENDE JOBB: - Det er nok heftigere enn mange tenker. Jeg har vært tre ganger hjemme hos familien siden oktober. Før var jeg hjemme hver helg, sier Borch om å være minister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Penger regner ikke nedover en regjering, men må prioriteres fra andre poster. Likevel fikk hun full uttelling hos sjefen og kunne levere nesten 11 milliarder til landbruket.

Bøndene ble også tidlig kompensert for ekstrautgifter og fikk strømstøtte.

- Det er en hard kamp om pengene i en regjering, men jeg har opplevd at hele regjeringen står bak, sier Borch til Dagbladet.

Pulsklokka dirret

- Fikk bøndene for mye på bekostning av andre yrkesgrupper? Sykepleierne var misfornøyd?

- Jeg tenker det var en viktig politisk prioritering av oss å prioritere matproduksjon. Gitt situasjonen vi ser i Ukraina er det viktig å ta ansvar og produsere mer i Norge, sier hun.

- Er det noe ved din person som gjør at du fikk det til? Er du overtalende?

– Du vil vite om jeg slo i bordet? Jeg kan si det sånn at da vi satt på Statsministerens kontor og skulle få vite hva vi fikk, så begynte det å dirre i armen til statssekretæren min. Det var pulsklokka, som sa at pulsen var altfor høy, sier hun.

Hun sier at det ikke ville vært mulig uten nettopp Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre.

Krisemålinger

Det er suksessen med jordbruksoppgjøret Dagbladets kommentatorer særlig trekker fram når de triller sekser. Men i snitt mener de regjeringen er historisk svak. Vedum fikk terningkast to og Støre fikk tre.

- Det er alltid noen som kommer godt ut og noen som kommer dårlig ut. Så er det hyggelig å komme godt ut, sier Borch til det.

HARDTARBEIDENDE: Sandra Borch kom i 2019 på syvende plass i Skal vi danse sammen med makkeren Bjørn Wettre Holthe. Foto: Espen Solli / TV 2 / NTB
HARDTARBEIDENDE: Sandra Borch kom i 2019 på syvende plass i Skal vi danse sammen med makkeren Bjørn Wettre Holthe. Foto: Espen Solli / TV 2 / NTB Vis mer

Senterpartiet har sunket gradvis fra over 20 prosent på målingene tidlig i fjor, til 13,5 prosent i stortingsvalget, og til 7,6 i snitt på målingene i juni.

I Ipsos' siste måling for Dagbladet er Sp nær sperregrensa, med 4,7 prosents oppslutning.

- At du fikk i land jordbruksoppgjøret har ikke hjulpet oppslutningen om Senterpartiet?

- Vi tok over midt i en pandemi, i en europeisk energikrise og så en krig nesten i ett av våre naboland. Der vi var klar til å begynne å jobbe med Hurdalsplattformen, har vi brukt mye ressurser på å håndtere de krisene som har vært, svarer Borch til Dagbladet.

Skal nordover

Sandra Borch har ikke tenkt å gi seg med dette. Hun hevder hun begynner å dra på åra, 34 år gammel, og har også en drøm om å bli advokat og bonde. Partileder er ikke et aktuelt spørsmål under Vedum, hevder hun.

Odelsjenta fra Lavangen har en plan om å dra nordover og ta over familiegården.

- Jeg har beordret mamma og de til å drive noen år til.

- Mange bønder får ikke barna til å ta over gården fordi det ikke likner nok på vennenes liv. Hva vil dere gjøre med det?

- Jeg har vært der selv. Det er jo en livsstil. Det henger sammen med at vi må løfte både økonomien og få bedre velferdsordninger. Og gode fødsels- og sykeordninger.

Kan ramme inntektsgapet

- Men en bonde tjener fortsatt mye dårligere enn andre industriarbeidere, jordbruksoppgjøret til tross?

- Nå har vi startet tettingen av inntektsgapet allerede og har fått tettet det med 40 000 kroner allerede i år.

- Hvor lang tid vil det ta å komme i mål?

- Vi avventer en rapport før vi skal lage en tidslinje. Men de 10,9 milliardene landbruket fikk, vil jo kunne gå utover andre prioriteringer som regjeringen gjør, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer