Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En hårsbredd fra terroren

- Du kan jo si at jeg var en hårsbredd fra døden, sier Asgeir Halldorsson, og peker seg til hodet.

ENGLEHÅR? Islendingen Asgeir Halldorsson var skummelt nær terroren i St. Petersburg. Foto: Morten Strand/Dagbladet
ENGLEHÅR? Islendingen Asgeir Halldorsson var skummelt nær terroren i St. Petersburg. Foto: Morten Strand/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Dagen etter kan islendingen fleipe om det. Men på mandag var han tilfeldigheter fra å være nede i t-banen på stasjonen Teknologitsjeskaja da bomben gikk av. Bomben drepte 14, og er den første terroraksjonen mot Europas fjerde største by i moderne tid.

Reddet av rot på Posten

Selvmordsbomberen som sprengte seg i lufta var mellom t-banestasjonene Teknologitsjeskaja og Sennaja midt i sentrum av St. Petersburg da bomben eksploderte. Da var Halldorsson på postkontoret på hjørnet av nedgangen til t-banestasjonen.

- Jeg ble forsinket av å stå i gale køer, og byråkratiske prosesser, på postkontoret. Men hadde det jeg skulle gjøre vært unnagjort på normal tid så ville jeg vært nede på stasjonen da det smalt, sier han.

Ble sperret inne

Halldorsson sier at han ble stanset idet han skulle ta den 200 meter lange rulletrappa ned til stasjonen.

- Da sperret politiet av området, og jeg ble stående inne i sperringene uten å slippe ut. Så begynte de å bære ut de døde og sårede, og det var ambulanser og politi over alt sier Halldorsson.

- Jeg blir jo litt skjelven av å tenke på hvor nær jeg var, selv steinhjertet mitt hopper litt, sier islendingen som normalt ser på seg selv som en robust mann.

- Det gjorde inntrykk å se på kvinnene som falt om i gråt da de kom ut av t-banen. Det var veldig sterke følelser, sier Halldorsson.

EKSPLOSJON: En bombe gikk av på et tog i St. Petersburg i Russland, mandag formiddag. Toget befant seg mellom to stasjoner da eksplosjonen fant sted. Videoen viser kaoset på stasjonen like etter eksplosjonen. Video: CNN / VP via Twitter og Ruptly Vis mer

Stemningen er forandret

Asgeir Halldorsson har bodd i St. Petersburg i mange år. I flere år drev han den populære musikkbaren Liverpool, og han er en kjent figur blant utlendingene i Russlands mest kosmopolittiske by.

Halldorsson mener at stemningen i St. Petersburg er forandret dagen etter at terroren traff byen.

BLOMSTERHAV: Utenfor Sennaja t-banestasjon har flere lagt ned blomster etter angrepet mandag. Foto: Evgeny Kurskov / AP / NTB Scanpix
BLOMSTERHAV: Utenfor Sennaja t-banestasjon har flere lagt ned blomster etter angrepet mandag. Foto: Evgeny Kurskov / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er stillere. Det er som om menneskene er snillere med hverandre, og mer hensynsfulle, sier Halldorsson.

T-banestasjonen Teknologitsjeskaja er Halldorssons stasjon. Hver dag bruker han t-banestasjonen der de døde ble båret ut mandag.

Tenker på sikkerheten

- Jeg gjør meg jo mine tanker om sikkerheten. Men som borger i denne byen har du ikke noe valg. Uten t-banen er byen død, sier Halldorsson.

Hver dag frakter t-banen i St. Petersburg 2 millioner mennesker. Det er en utenkelig tanke at alle disse menneskene skal begynne å kjøre bil eller buss på det allerede trafikk-kvalte veinettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media