- En hekseprosess

LILLESTRØM (Dagbladet): - Veronicas personlighet er presentert som et bevis i seg selv. Det er dannet en myte om Veronica som ikke er sann. Jeg ber dere: Ikke bruk denne myten som et bevis, sa Heidi Ysen til juryen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veronica er utsatt for en moderne hekseprosess hvor hun er blitt tildelt rollen som den demoniske kvinnen som styrer alt og alle, mener forsvarerne.

Advokat Ysen påpekte at ektemannen Per karakteriserte henne som snill og omtenksom.

Pers fettere, Espen og Lars Orderud, sa at Per og Veronica har et likeverdig forhold. Veronicas psykiater Svein Haugsgjerd sa i retten at han hadde inntrykk av at Veronica hadde levd et forsiktig liv, og at hun hadde en helt normal personlighet.

Ei blid jente

- Dere må spørre dere om hvem man skal stole mest på, kompetente fagpersoner og folk som kjenner henne eller media og andre som bare har ett mål for øye, nemlig å få Veronica dømt.

Ysen trakk fram sider ved Veronica som hun mener viser at Veronica ikke kan ha vært med på drapene.

- Professor Gisli Gudjonsson sa at Veronica nødig vil sette seg i en situasjon hvor hun ikke har kontroll, og er avhengig av personer hun ikke kan stole på. Hvis hun skal ha gjort dette, må hun jo til de grader ha satt seg i en slik situasjon.

Ysen ba juryen om ikke å avgjøre saken ut fra magefølelsen.

- Dere må sjekke det enkelte ledd i bevisføringen. For faller ett ledd, faller hele historien, sa Ysen. Hun viste til Cato Schiøtz' prosedyre, og mener Lars' påstand om at han ga ekteparet Orderud drapsrevolveren der ble avslørt som en løgn.

Peker på Lars

- Det er hos Lars hemmeligheten ligger, ikke hos Per og Veronica. Lars' store problem er at han er knyttet til begge drapsvåpnene. Han har tilpasset sin forklaring for å redde sitt eget skinn. I tillegg har han mobilisert kriminelle venner for å komme unna.

Ysen mener at juryen heller ikke kan legge Kristin Kirkemo Haukelands forklaring til grunn. En rekke vitner knytter Kristin til drapene, og det var hun som skaffet drapspistolen.

- Hun har et meget sterkt motiv for å forsøke å komme seg ut av dette, sa Heidi Ysen.

Hun fortsatte med å stille juryen en rekke retoriske spørsmål. Hvor sannsynlig er det at Veronica ville latt dagboka, hvor hun skriver at hun ønsker livet av svigerforeldrene, bli liggende og flyte dersom hun hadde medvirket til drap? Hvor sannsynlig er det at ingen av dem ekteparet Orderud var sammen med i pinsen 1999 la merke til noe spesielt? Og hvor sannsynlig er det at Veronica og Lars har prøveskutt midt på lyse dagen, med tegneren Torbjørn Skjelstad som tilskuer, bare noen dager før drapene ble begått?