Finansmann Morten E. Astrup:

- En hel generasjon menn som har det vanskeligere enn kvinner nå

Den Sveits-baserte finansmannen Morten Astrup tar et oppgjør med debatten om kvinner i næringslivet med en brannfakkel.

FINANSMANN: Morten E. Astrup, broren til minister Nikolai Astrup (H), har meldt seg på debatten om kvinners posisjon i næringslivet med et Facebook-innlegg. Der skriver han at menn har det vanskeligere enn kvinner. Her i London i 2012. Foto: Rex / NTB Scanpix
FINANSMANN: Morten E. Astrup, broren til minister Nikolai Astrup (H), har meldt seg på debatten om kvinners posisjon i næringslivet med et Facebook-innlegg. Der skriver han at menn har det vanskeligere enn kvinner. Her i London i 2012. Foto: Rex / NTB ScanpixVis mer

- Jeg blir sikkert skutt for å si dette, sier finansmannen Morten Astrup i et lengre Dagens Næringsliv-intervju hvor han tar et oppgjør med debatten om kvinner i næringslivet.

- Det er en hel generasjon menn som har det vanskeligere enn kvinner nå, sier Astrup til avisa.

I samme intervju hevder han at «mange flinke menn blir forbigått» og at «ikke like mange kvinner» har lyst til «å satse» i næringslivet som menn, men skriver samtidig at «det er viktig med mange kvinner i næringslivet».

Morten Astrup er broren til Norges digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H), og er basert i Sveits.

Forsker: Mangler dekning

- Det er ingenting som tyder på at menn har det vanskeligere enn kvinner, sier Sissel Jensen, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, til Dagens Næringsliv.

BROR: Morten Astrup er broren til minister Nikolai Astrup. Foto: NTB Scanpix
BROR: Morten Astrup er broren til minister Nikolai Astrup. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jensen har studert effekten av kvotering i norsk næringsliv, og mener at finansmannen ikke har tilstrekkelig belegg for sine uttalelser.

Selv om det i dag er flere kvinner som har styreverv i norsk næringsliv, er det fremdeles få kvinner som har topplederstillinger i de største selskapene. Også i lønnsstatistikken er det et gap, forteller Jensen til avisa.

- For eksempel er det om lag åtte menn per kvinne i den øverste inntektspercentilen, og her har det skjedd lite siden tidlig på 2000-tallet, sier hun.

TALE: Petter Stordalen holdt en følelsesladd tale under den svenske Almedalsveckan. Her gikk hotellkongen til angrep på menn som undergraver kvinner. Video: Instagram/Petter Stordalen Vis mer

Mener debatten er ubalansert

Det var etter et Facebook-innlegg hvor Astrup skrev at «mange flinke hardtarbeidende menn blir forbigått fordi de er menn i Norge i dag», at Dagens Næringsliv tok kontakt med Astrup.

I innlegget ga han også uttrykk for at debatten ville hatt godt av flere stemmer, deriblant innspill fra menn.

«De fleste menn holder munn fordi det ikke er politisk korrekt i Norge i dag å ære kritisk til et system der mangfold av kjønn har blitt viktigere enn prestasjoner».

At intervjuet han ga til Dagens Næringsliv ville kunne skape støy, tok han også høyde for.

- Jeg blir sikkert skutt for å si dette. Det er sikkert noen som vil heve stemmen, men det lever jeg godt med, fordi jeg tror debatten trenger noen menn som sier det de mener, sier Astrup.

Han forklarer også hvorfor han tror det er slikt at færre kvinner har topplederstillinger i næringslivet.

- Det skal veldig mye til at flere kvinner enn menn blir gründere. Flest menn går konkurs, og det er flest menn som gjør det aller best. Menn tar mer risiko, og det tror jeg er genetisk, sier Astrup.

Refset hvite menn

Astrups brannfakkel kommer i kjølvannet av en større debatt om kvinners posisjon i næringslivet.

Under Almdaluka i Sverige, som tilsvarer Arendalsuka i Norge, langet milliardæren Petter Stordalen (56) ut mot «hvite heterofile menn på 55 pluss».

- Jeg skammer meg litt når jeg ser min egen datter på 27 år i øynene, sa Stordalen blant annet, og la til:

- Dere tror kanskje utviklinga har gått i riktig retning? Nei, dessverre er det ikke sånn.

Han viste deretter til en svensk rapport utarbeidet av Albrigthstiftelsen, som viser at antallet selskaper som ikke har kvinner i ledelsen økte i 2018, og at 81 av 329 børsnoterte selskaper i Sverige aktivt har valgt bort kvinner i ledergruppene.