Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maren Ueland bisatt:

- En hel nasjon er berørt av noe som ikke skal skje en av våre

Venner og familie tok mandag et siste farvel med Maren Ueland (28).

BISETTES: Maren Ueland ble bisatt i Time kirke 21. januar. Trine Nome holdt en sterk tale til studievenninnen sin. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JÆREN (Dagbladet): Utenfor Time kirke på Jæren skinner sola over de grønne og landlige omgivelsene. Allerede en time før bisettelsen skulle starte, var kirka i ferd med å fylles opp.

Alle har møtt opp denne januardagen for å ta farvel med Maren Ueland. Til og med familiehunden Alf Herman er til stede for å ta et siste farvel. På første rad sitter han rolig sammen med den nærmeste familien.

Den gamle kirka er full av blomster, og mye reflekterer Uelands kjærlighet for friluftsliv. Dette kom også tydelig fram i talene.

MED HUNDEN: Her er Maren Ueland avbildet sammen med leonbergeren Alf Herman, som er til stede i kirka. Foto: Privat
MED HUNDEN: Her er Maren Ueland avbildet sammen med leonbergeren Alf Herman, som er til stede i kirka. Foto: Privat Vis mer

- Du er fortsatt med meg

- Du hatet å være midtpunkt og fremheve deg selv. I september 2017 fikk jeg gleden av å bli skikkelig godt kjent med deg. Vi forsto da at vi hadde en slags sjelevenn i hverandre, sier Marens studievenninne, Trine Nome, i sin tale.

Hun forteller at hun har sett mye på bilder de siste ukene, og ledd og grått. Hun snakker om at mange mente både hun og Maren hadde dårlig humor, men at de begge var enige om at det var alle andre som hadde dårlig humor.

- Du var helt unik. Stolen din ved kjøkkenbordet er tom, men du er fortsatt med meg. Du og jeg var ingen klemmere, men til gjengjeld var vi flinke til å fortelle hverandre hva vi betydde for hverandre, sier studievenninna, og legger til:

- Jeg var nesten misunnelig på deg. Du hadde en kreativitet, og alt du prøvde, fikk du til. Du var en fantastisk turvenninne. Du var til stede der du trivdes aller best.

FINE ORD: Sokneprest Stein Ødegård kom med mange fine ord under bisettelsen til Maren Ueland i en fullsatt Time kirke. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad
FINE ORD: Sokneprest Stein Ødegård kom med mange fine ord under bisettelsen til Maren Ueland i en fullsatt Time kirke. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad Vis mer

- Skal minne Maren

- Minnet om Maren skal ha god plass i dag. Vi er mange som tar del i avskjeden. Familien som har mistet mer enn ord kan skille, venner og medstudenter. En hel nasjon er berørt av noe som ikke skal skje en av våre, sier sokneprest Stein Ødegård til en fullsatt Time kirke.

- Marens minne er viktig og en motvekt og en lysende kontrast til hvordan livet hennes endte i Marokko, fortsetter presten.

- Hun levde impulsivt og målrettet på samme tid. Ingen materialist, mye idealist. Hun ville være noe for andre, for at folk i utenforskap skulle komme seg på fote og klare seg.

Han beskriver Maren Ueland som et friluftsmenneske, og en person som brydde seg om andre. Hun var også kunstnerisk, noe hun hadde fra sin mor.

- Sa nei til et A4-liv

- På vegne av hele den nære familien får jeg tegne dette minneportrettet av Maren: Helt fra hun var liten ble hun tatt med ut i naturen. Det var mye i Marens liv som gikk fra det forsiktige og sjenerte, til en livlig, eventyrlysten og moden kvinne. Hun viste kraft da hun sa nei til et A4- liv. Hun gikk inn for å leve et selvstendig liv med sine egne verdier, sier presten.

- Naturen ble sterkere og sterkere for Maren. Det viste respekt, ga samklang, hun fant roen. Det var spennende. Familien er inderlig stolt over Maren, som var så liten, men også så stor og modig. Drapsmenn ville bruke henne for sin sak, Maren sin verdi var å se enkeltmennesker, og ikke spre hat, men håp. Det kan det gode minnet om Maren brukes til.

Det ble sang under bisettelsen av Jan Ingvar Toft, som Maren Ueland var stor tilhenger av. Sangene i kirka relaterer til hennes barne- og ungdomsår.

Sokneprest Stein Ødegård viser til all støtten som har kommet fra Marokko og lokalsamfunnet, og hvor viktig den har vært.

- Kjærligheten skal seire, ikke hat. Det er tid for å løfte fram det gode, ikke frykt. Å tenne et lys i mørket, sier Ødegård og viser blant annet til kong Haralds nyttårstale.

GLAD I FRILUFTSLIV: Kirka er full av blomster, og mye reflekterer Uelands kjærlighet for friluftsliv. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad
GLAD I FRILUFTSLIV: Kirka er full av blomster, og mye reflekterer Uelands kjærlighet for friluftsliv. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad Vis mer

Høie: - Føler med dere

Bent Høie er til stede i kirka som representant for regjeringen. Han sier at han føler med familien.

- Når noen man er glad i pakker sekken og drar på reise, kjenner man en flik av frykt for at noe skal skje. Så rister man av seg rusten. Det vonde som skjer i verden rammer ikke oss. Den siste klemmen ble den siste, det vonde skjedde med Maren. Vonde ting kan ramme alle, selv om vi passer på. Dere har opplevd det verste. Vi kan ikke lindre sorgen, men vi kan sørge sammen med dere, sier Høie.

Han legger til at selv om mange ikke kjente Maren Ueland, føler nok mange på at hun var en av «oss».

- Norge er lite og verden er liten. Mange sørger over Maren i mange land. Jeg håper dere kjenner på dette i den tunge tida.

Videre viser Bent Høie til et bilde av Maren som er tatt i naturen, der hun holder en sopp i hånda.

- VIL HUSKE HENNE: Bent Høie viste til dette bildet under sin tale i kirka. Foto: Privat
- VIL HUSKE HENNE: Bent Høie viste til dette bildet under sin tale i kirka. Foto: Privat Vis mer

- Det er slik jeg kommer til å huske henne, og det er sikkert slik mange andre kommer til å huske henne. Det som skjedde med Maren må ikke føre med seg frykt. Vi må forsette å klatre i fjellene og padle i elevene, slik Maren gjorde.

Den marokkanske ambassadøren, Lamia Radi, sier at ingen ord kan noen gang omgjøre det tragiske som skjedde med Maren. Hun beklager til familien på vegne av det marokkanske folk.

- Jeg står her i dag for å uttrykke sorgen i den marokkanske nasjonen.

Flere markeringer

Maren Ueland og venninna Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept da de var på fjelltur i Imlil i Marokko i desember. Vesterager Jespersen ble forrige lørdag bisatt fra Fonnesbæk kirke på Jylland.

De to kvinnene studerte sammen på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø, og begge gikk andre året av et bachelorprogram i friluftsliv – «tur- og naturveiledning.

Drapene rystet Norge, Marokko og Vesterager Jespersens hjemland, Danmark. Det har blitt holdt flere seremonier og fakkeltog for å minnes de to.

I en markering på Bryne torg i slutten av desember, deltok blant annet både familie og venner av den drepte 28-åringen.

Totalt 22 personer er nå siktet for å være innblandet i drapene, som omtales som et terrorangrep. Etter det Dagbladet har fått opplyst i Marokko, utelukkes det ikke at flere personer vil bli arrestert og siktet i tida framover. Etterforskningen pågår for fullt, og antas å ta flere måneder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!