RØMT: Zhang Guilin (39) og Wang Lei (33) er på rømmen i Kina. At myndighetene går ut med en slik etterlysning, er ikke noe som skjer ofte. Foto: Politiet
RØMT: Zhang Guilin (39) og Wang Lei (33) er på rømmen i Kina. At myndighetene går ut med en slik etterlysning, er ikke noe som skjer ofte. Foto: PolitietVis mer

En hel nasjon følger med på menneskejakten

Det er to grunner til at dette er sjelden kost i Kina.

Bilder av fanger på rømmen er sjelden kost i kinesiske medier. Det er det to grunner til.

For det første er det ifølge BBC langt mellom hver gang noen klarer å rømme fra det nasjonale fengselsvesenet. For det andre pleier myndighetene å legge lokk på slike episoder inntil situasjonen er løst.

Men denne uka har det blitt gjort et unntak.

Ansiktene til 39-åringen Zhang Guilin og 33 år gamle Wang Lei er overalt, og en hel nasjon følger med på menneskejakten.

Livstid

Begge fangene sonet en livstidsdom i den nordlige Liaoning-provinsen som ligger på grensa til Nord-Korea.

Wang ble i fjor dømt til døden for kidnapping, men denne dommen skal kort tid seinere ha blitt omgjort til livstid på grunn av god oppførsel. Ellers er lite skrevet om 33-åringen.

Mediene har gjort et langt større nummer av 39 år gamle Zhang, som soner en livstidsstraff for ran. Han har sittet inne flere ganger, og skal også ha forsøkt å rømme fra fengselet ved to tidligere anledninger.

Ifølge BBC er han klassifisert som veldig voldelig, og skal blant annet ha skadet en medfange.

Gylden uke

Men selv om myndighetene for en sjelden gangs skyld har gått ut med etterlysningen, er lite kjent om omstendighetene rundt selve flukten.

De første rapportene gikk ut på at de to skulle ha stjålet uniformene fra to fangevoktere og brukt adgangskortene deres til å snike seg ut. Dette ble seinere avkreftet av den nasjonale radiostasjonen som kunne fortelle at detaljene er ukjente, men at de skal ha tatt seg ut gjennom et vindu.

Samtidig får fengselsmyndighetene kraftig kritikk i sosiale medier. Mange stiller seg uforstående til hvordan de to livstidsfangene klarte å rømme, og kritiserer myndighetene for at de to rømlingene fremdeles er på frifot.

En av årsakene til at det ennå ikke har lyktes politiet å slå kloa i duoen, er at det i disse dager feires ei uke lang høytid i Kina - den gylne uka. Store mengder mennesker reiser denne uka for å besøkte venner og familie, og en teori er at de to bruker kaoset til å holde seg under radaren.

Det er utlovt en dusør på mer enn 120 000 kroner for opplysninger som fører til en pågripelse.