«SORG ELLER NEKROFILI?»: Mange tror dette bildet viser et hjerteskjærende øyeblikk der en kenguruhann klamrer seg fast til en døende hunn, som strekker seg etter barnet sitt. Eksperter mener det viser en hann som prøver å pare seg med en hunn, han muligens har drept. Foto: Evan Switzer
«SORG ELLER NEKROFILI?»: Mange tror dette bildet viser et hjerteskjærende øyeblikk der en kenguruhann klamrer seg fast til en døende hunn, som strekker seg etter barnet sitt. Eksperter mener det viser en hann som prøver å pare seg med en hunn, han muligens har drept. Foto: Evan SwitzerVis mer

En hel verden har latt seg berøre av dette bildet. Men dette er den mørke sannheten bak

«Hjerteskjærende øyeblikk» er fullstendig misforstått, mener kengurueksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den australske fotografen Evan Switzer var ute og luftet hunden sin da han onsdag kom over det som tilsynelatende var et hjerteskjærende øyeblikk i dyreriket, skriver The Washington Post.

- Prøvde å få henne på beina Hendelsen fant sted i den australske delstaten Queensland, der en kenguruhunn hadde mistet livet. Av bildene kan det fremstå som om hunnen strekker seg etter kengurubarnet, mens hannen forsøker å løfte henne opp.

- Det så ut som om han prøvde å få henne på beina og se hva som var galt med henne, sier Switzer til The Daily Mail.

- Han løftet henne opp, men hun ville ikke stå på beina, hun bare falt i bakken. Det var ganske spesielt, han sørget over tapet av partneren sin.

Til Dagbladet forteller Switzer at han aldri har sett noe liknende.

- Hannen sto over hunnen og prøvde å løfte henne opp. Det var utrolig å se på. De befant seg under noen mangotrær på naboens eiendom.

- Forsøk på paring Det tok ikke lang tid før den rørende historien om den sørgende kenguruhannen spredte seg verden rundt. 

DØDE: Det er ikke kjent hvordan denne kenguruen mistet livet, men det hender hannens forsøk på paring ender i at partneren dør. Foto: Evan Switzer
DØDE: Det er ikke kjent hvordan denne kenguruen mistet livet, men det hender hannens forsøk på paring ender i at partneren dør. Foto: Evan Switzer Vis mer

Nå viser det seg at hendelsen etter alt å dømme var så langt fra «søt» man kan komme. 

Ifølge kengurueksperter forsøkte hannen å pare seg med den døde hunnen, og det kan også være at han var skyld i at hun døde.

Derek Spielman, som underviser i patologi ved Universitetet i Sydney, sier til The Guardian at det ikke er noen tvil om at bildene viser et forsøk på paring. 

- Jakten på hunnene kan være pågående og veldig agressivt til det punkt der hun blir drept. Det er ikke intensjonen deres, men det kan uheldigvis være resultatet. Så å tolke hannens handlinger som omsorg er en stor misforståelse, all den tid hannen faktisk kan ha forårsaket hunnens død, sier han til The Guardian.

Ingen synlige skader Teorien hans støttes av Mark Eldridge, som er forsker ved Australian Museum. Han forteller i en bloggpost at bildene av kenguruene er blitt fullstendig misforstått.

- Denne hannen forsøker å få hunnen på beina slik at han kan pare seg med henne, sier han. 

KENGURU-LAND:  Det finnes mellom 50 og 60 millioner kenguruer i Australia. Paringstiden er som regel på våren og sommeren. Foto: Evan Switzer
KENGURU-LAND: Det finnes mellom 50 og 60 millioner kenguruer i Australia. Paringstiden er som regel på våren og sommeren. Foto: Evan Switzer Vis mer

Han påpeker at hannen er tydelig stresset og våt på armene etter å ha slikket dem i et forsøk på å kjøle seg ned.

- Han er også seksuelt opphisset: beviset stikker ut bak pungen, sier han. 

- Tolket det som sorg Fotograf Switzer synes det er vanskelig å si om kenguruens oppførsel var et uttrykk for omsorg.

- De holder ikke sammen med en partner hele livet, men jeg er litt usikker her. Jeg tror virkelig at dyr bryr seg om hverandre, men når det gjelder kenguruer... jeg vet ikke, sier han. 

Han forteller at han pratet med eksperten Eldridge i går.

- Han forklarte meg mye som jeg synes ga mening, som at armene er våte fra slikkingen. Fra der jeg sto så det ut som om pelsen manglet etter en slåsskamp med andre hanner. Også den stressede lyden han laget, alt passet. Jeg tolket det som sorg, men jeg er ingen ekspert, sier Switzer.

Det er ikke kjent hva som forårsaket kenguruens død. Hun skal ikke ha hatt noen synlige skader.