En hel verden lot seg berøre av den gråtende faren og barna. Nå er de i sikkerhet i Berlin

- Vil aldri oppsøke havet igjen.

NÆR DRUKNINGSDØD: 16. august gikk al-Amirij-familien i land på den greske øya Kos, etter en farefull ferd over Egeerhavet som nesten kostet dem livet. I dag håper Laith (44), sønnen Taha (9) og datteren Nour (7) på et nytt liv i Tyskland. Foto: Daniel Etter / New York Times / NTB Scanpix (t.v.), Marion Hunger / Bild (t.h.)
NÆR DRUKNINGSDØD: 16. august gikk al-Amirij-familien i land på den greske øya Kos, etter en farefull ferd over Egeerhavet som nesten kostet dem livet. I dag håper Laith (44), sønnen Taha (9) og datteren Nour (7) på et nytt liv i Tyskland. Foto: Daniel Etter / New York Times / NTB Scanpix (t.v.), Marion Hunger / Bild (t.h.)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi vil aldri oppsøke havet igjen.

Det sier Laith Majid (44) til den tyske avisa Bild. For en knapp måned siden lot en hel verden seg berøre av bildet der Laith gråter mens han tviholder på de to yngste barna, sønnen Taha (9) og datteren Nour (7).

Vann til brystet Da bildet ble tatt av fotojournalist Daniel Etter, hadde al-Amirij-familien fra Bagdad nettopp steget i land på den greske øya Kos, etter å ha lagt bak seg den farefulle reisen over Egeerhavet, fra tyrkiske Bodrum - den samme turen som kostet Aylan Kurdi (3) livet.

Familien på seks ble stuet sammen med åtte andre flyktninger i en liten gummibåt bare beregnet på tre personer. På veien over ble det klart at båten var lekk, og etter hvert satt passasjerene med vann opp til brystet mens de øste for livet. Men de kom seg til slutt altså i land på Kos.

- Jeg er overveldet over denne familiens følelse av lettelse. Dette er grunnen til at jeg driver med det jeg gjør, skrev fotojournalist Etter på Twitter, etter at bildene ble publisert av New York Times.

Til sammen tok familien al-Amirijs reise fra Bagdad nærmere en måned. Det inkluderer den siste etappen fra Aten til Berlin, der de var lukket inne baki en lastebil i et døgn.

Håper på nytt liv Mange har lurt på hvordan det gikk med familien, og nå har Bild sporet dem opp i den tyske hovedstaden. Der har Laith, Taha, Nour, sønnene Mustafa (18) og Ahmed (17) og kona Neda (43) søkt om asyl. Nå håper de på et nytt og bedre liv i Tyskland.

- Vi har hørt at vi her får hjelp, skolegang til barna, sier Neda, som er utdannet engelsklærer, fra brakka i den tyske hovedstaden.

Hun forteller at ikke færre enn 13 land har ønsket å registrere dem som asylsøkere - men at valget falt på Tyskland, som har sagt seg villig til å ta imot 800 000 flyktninger i år.

- Angela Merkel er et svært godt menneske. Hun er som en mor for oss, sier Neda.

Fryktelige forhold De første rapportene gikk ut på at al-Amirij-familien var syrisk, men de er altså fra Iraks hovedstad Bagdad. Ifølge Human Rights Watch er forholdene i Irak fryktelige, bl.a. på grunn av striden mellom regjeringsstyrkene og Den islamske stat (IS). 2 millioner mennesker er internt drevet på flukt.

IS utfører selvmordsangrep, massevoldtekter og massedrap på etniske og religiøse minoriteter. Regjeringsstyrkene og allierte militser står på sin side for kidnappinger, massakrer, vilkårlige fengslinger og tortur.

Al-Amirij-familien forteller at de ble truet på livet av den sjiadominerte regjeringen; selv er de sunnier.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) regner med at 42 000 flyktninger de neste ti dagene vil ankomme Europa via Balkan og Hellas. 85 prosent av disse antas å komme fra Syria, Irak og Afghanistan.

UNHCR mener de europeiske landene er i stand til å takle det store antallet, gitt at de samarbeider bedre, melder NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram