POLITI ANGREPET :  - Bare i september hadde vi fire forsøk på at personer forsøkte å tilrane seg politiets skytevåpen. den nye bevæpningsordningen er kommet til etter en helhetsvurdering, sier direktør Kaare Songstad i POD. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POLITI ANGREPET : - Bare i september hadde vi fire forsøk på at personer forsøkte å tilrane seg politiets skytevåpen. den nye bevæpningsordningen er kommet til etter en helhetsvurdering, sier direktør Kaare Songstad i POD. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- En helhetsvurdering

Bare de siste ukene har det vært fire forsøk på å frata politiet våpnene. Det er en av årsaken til at POD nå ønsker at våpnene ikke skal være ladd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet, Kaare Songstad, avviser at Politidirektoratet (POD) har oppfattet at de har vært utsatt for politisk press.

- Noen i politiet kan nok ha overfortolket når vi har snakket om bevæpning og det politiske bakteppet. Vi i Politidirektoratet kjenner oss ikke igjen når det blir framstilt som om vi har vært utsatt for politisk press i denne saken, sier Kaare Songstad til Dagbladet.

- Helhetsvurdering Dagbladet avdekket i formiddag at politiet får en ny form for bevæpning og at skytevåpen og magasin/ammunisjon skal oppbevares atskilt.

Avdelingsdirektøren er tydelig på at årsaken til at POD nå ønsket en annen form for bevæpning av tjenestemennene er en helhetsvurdering.

- Vi har hatt denne midlertidige situasjonen i ett år, og trukket erfaringer av denne perioden. Vår helhetsvurdering er basert på de erfaringene vi har fått. Ved siden av vådeskuddene har vi bare i september måned hatt fire eksempler hvor tjenestemenn har blitt forsøkt fratatt våpnene, sier Kaare Songstad.

Dagbladet får bekreftet at de fire forsøkene på å tilrane seg de ladde skytevåpnene til polititjenestemennene, ikke førte til at noen ble skadet.

- Er det bred enighet i politiet om at det er en bedre måte å være bevæpnet på, å skille våpen og ammunisjon/magasin?

- Det er ingen hemmelighet at det vil være forskjellige oppfatninger om bevæpning i politiet. Vi i Politidirektoratet har hentet inn synspunkter og deretter tatt en helhetlig vurdering, sier Songstad.

Responstid - Blir ikke responstida dårligere hvis skytevåpen og magasin oppbevares hver for seg?

- Det er korrekt at responstida kan bli litt lengre dersom tjenestemannen blir utsatt for et umiddelbart angrep. Men etter å ha vurdert helheten har vi kommet til at dette er den beste løsningen. Vår anbefaling til justisminister Anders Anundsen er basert på en faglig helhetsvurdering, sier avdelingsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet.

- Selv om responstida blir lengre, er vår vurdering at de uheldige episodene med vådeskudd og forsøkene på å frata tjenestemennene våpen at vi ønsker en ny bevæpningsordning. Vi vil komme tilbake til hvordan den nye ordningen med bevæpning skal innføres, sier Songstad til Dagbladet.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen bekrefter overfor Dagbladet at den nye bevæpningsordningen skal innføres først etter at tjenestemennene har fått trent på den nye bevæpningsmåten.

 NY BEVÆPNING:  Norsk politi skal fortsatt være bevæpnet. Men nå skal skytevåpen og magasin oppbevares hver for seg.  Foto: Hans Arne Vedlog   /  Dagbladet
NY BEVÆPNING: Norsk politi skal fortsatt være bevæpnet. Men nå skal skytevåpen og magasin oppbevares hver for seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer