Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En helhetsvurdering

Bare de siste ukene har det vært fire forsøk på å frata politiet våpnene. Det er en av årsaken til at POD nå ønsker at våpnene ikke skal være ladd.

 POLITI ANGREPET :  - Bare i september hadde vi fire forsøk på at personer forsøkte å tilrane seg politiets skytevåpen. den nye bevæpningsordningen er kommet til etter en helhetsvurdering, sier direktør Kaare Songstad i POD. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POLITI ANGREPET : - Bare i september hadde vi fire forsøk på at personer forsøkte å tilrane seg politiets skytevåpen. den nye bevæpningsordningen er kommet til etter en helhetsvurdering, sier direktør Kaare Songstad i POD. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet, Kaare Songstad, avviser at Politidirektoratet (POD) har oppfattet at de har vært utsatt for politisk press.

- Noen i politiet kan nok ha overfortolket når vi har snakket om bevæpning og det politiske bakteppet. Vi i Politidirektoratet kjenner oss ikke igjen når det blir framstilt som om vi har vært utsatt for politisk press i denne saken, sier Kaare Songstad til Dagbladet.

- Helhetsvurdering Dagbladet avdekket i formiddag at politiet får en ny form for bevæpning og at skytevåpen og magasin/ammunisjon skal oppbevares atskilt.

Avdelingsdirektøren er tydelig på at årsaken til at POD nå ønsket en annen form for bevæpning av tjenestemennene er en helhetsvurdering.

- Vi har hatt denne midlertidige situasjonen i ett år, og trukket erfaringer av denne perioden. Vår helhetsvurdering er basert på de erfaringene vi har fått. Ved siden av vådeskuddene har vi bare i september måned hatt fire eksempler hvor tjenestemenn har blitt forsøkt fratatt våpnene, sier Kaare Songstad.

Dagbladet får bekreftet at de fire forsøkene på å tilrane seg de ladde skytevåpnene til polititjenestemennene, ikke førte til at noen ble skadet.

- Er det bred enighet i politiet om at det er en bedre måte å være bevæpnet på, å skille våpen og ammunisjon/magasin?

- Det er ingen hemmelighet at det vil være forskjellige oppfatninger om bevæpning i politiet. Vi i Politidirektoratet har hentet inn synspunkter og deretter tatt en helhetlig vurdering, sier Songstad.

Responstid - Blir ikke responstida dårligere hvis skytevåpen og magasin oppbevares hver for seg?

- Det er korrekt at responstida kan bli litt lengre dersom tjenestemannen blir utsatt for et umiddelbart angrep. Men etter å ha vurdert helheten har vi kommet til at dette er den beste løsningen. Vår anbefaling til justisminister Anders Anundsen er basert på en faglig helhetsvurdering, sier avdelingsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet.

- Selv om responstida blir lengre, er vår vurdering at de uheldige episodene med vådeskudd og forsøkene på å frata tjenestemennene våpen at vi ønsker en ny bevæpningsordning. Vi vil komme tilbake til hvordan den nye ordningen med bevæpning skal innføres, sier Songstad til Dagbladet.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen bekrefter overfor Dagbladet at den nye bevæpningsordningen skal innføres først etter at tjenestemennene har fått trent på den nye bevæpningsmåten.

 NY BEVÆPNING:  Norsk politi skal fortsatt være bevæpnet. Men nå skal skytevåpen og magasin oppbevares hver for seg.  Foto: Hans Arne Vedlog   /  Dagbladet
NY BEVÆPNING: Norsk politi skal fortsatt være bevæpnet. Men nå skal skytevåpen og magasin oppbevares hver for seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!