En helomvending

I forrige uke skjedde et av de mest oppsiktvekkende statsrådsskifter i nyere dansk historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens debatten her hjemme gikk høyt om hvorvidt SV straks burde starte gjenoppbyggingen etter valgnederlaget med å flytte på noen av sine statsråder, var det akkurat det statsminister Anders Fogh Rasmussen gjorde sist onsdag, – uten forutgående valg og for så vidt uten sammenlikning for øvrig. Og for en forandring: Inn i regjeringen, som ny sosialminister for hans parti, Venstre, som ligger nærmere Frp enn Sponheims Venstre, hentet han Karen Jespersen (60) som har vært sosialminister for Socialdemokraterne i to perioder på nittitallet. Dermed har hun foretatt et politisk sprang som ikke har sin make i Danmark, og kanskje heller ikke i det øvrige Norden. Fra sin framskutte posisjon hos sin tidligere fiende, blir en av hennes hovedoppgaver å holde sitt gamle parti fra makten.

Hun er født og oppvokst i arbeidermiljø i København og startet sin politiske vandring på syttitallet på ytterste venstre fløy som medlem av Venstresocialisterne. Deretter var hun en kort periode innom Socialistisk Folkeparti og framsto som en av landets ledende feminister før hun meldte seg til tjeneste for Socialdemokraterne. Hun ble valgt inn i Folketinget i 1990 og var som nevnt sosialminister i to perioder fra 1993 til 2000 og deretter innenriksminister til regjeringen gikk av i november 2001. Men underveis ble hun mer og mer kritisk til sitt partis innvandrings- og integrasjonspolitikk og var bl.a. sterkt mot partiets velvilje til å la Tyrkia bli medlem i EU. I 2004 trakk hun seg fra Folketinget. I januar i år fortalte hun at hun hadde meldt seg ut av partiet i oktober i fjor på grunn av uenighet i utlendingspolitikken En måned seinere ble hun under stor mediedekning presentert som kandidat til Folketinget for Venstre. Onsdag ble hun statsråd.

Reaksjonene har vært blandet. Mediene unnlater ikke å stemple henne som politisk kameleon, men konservativ presse legger ikke skjul på at de fryder seg en smule. Sosialdemokratene har vært tilbakeholdne med kommentarer. Noen har ønsket Venstre et sarkastisk «vel bekomme». SFs formann, Villy Søvndal, sier at hun får et kolossalt troverdighetsproblem. Også et flertall av danske velgere mener, ifølge en fersk meningsmåling, at hun har et problem med sin fortid. En annen måling forteller at Jespersens inntog som minister ikke har ført til at flere vil stemme på regjeringspartiene.

Fogh Rasmussens hensikt med å hente henne inn i sin regjering er å oppnå to ting samtidig: Fogh Rasmussen satser på en omfattende velferdsreform for å styrke offentlig sektor og regjeringens omdømme som velferdsparti. Den jobben skal Karen Jespersen lede. Med henne som sosialminister blir det vanskeligere for Socialdemokraterne å tegne et skremmebilde av Venstre. Med solid sakkunnskap kan hun hevde at hun vet alt om sitt tidligere partis sosialpolitikk og hvor vanskelig det var å få penger fra finansminister Mogens Lykketoft. I Karen Jespersen har statsminister Fogh Rasmussen funnet en minister som trolig er like besatt som han av å holde Socialdemokraterne borte fra regjeringsmakta.