Ut mot Oslo-fokus:

- En helt annen kamp

- Hadde man sendt kvinner i Oslo 14 mil for å føde … Hva tror du hadde skjedd da? spør stortingsrepresentant Irene Ojala retorisk.

ETTERSPØR: Irene Ojala, stortingsrepresentant for partiet Pasientfokus i Finnmark, etterspør mer fokus på fødselstilbudet i Nord-Norge. Foto: Javad Parsa / NTB
ETTERSPØR: Irene Ojala, stortingsrepresentant for partiet Pasientfokus i Finnmark, etterspør mer fokus på fødselstilbudet i Nord-Norge. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag kveld ble det kjent at ledergruppa ved Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS) legger ned ABC-klinikken, som har vært landets mest kjente tilbud for naturlige fødsler.

Beslutningen har vakt sterke reaksjoner. Fredag holdes det en demonstrasjon utenfor Stortinget for å bevare klinikken.

Ojala ble valgt inn på Stortinget som enkeltrepresentant for lista Pasientfokus høsten 2021.

- Jeg synes ABC-klinikken er et veldig godt tilbud. Det naturligste vi kvinner gjør er å føde barn. Egentlig skulle vi hatt flere sånne klinikker i hele Norge, sier Ojala til Dagbladet.

En av fanesakene til Pasientfokus er et bedre fødselstilbud i Finnmark.

Ojala forteller at mange gravide kvinner i Alta og Kautokeino må kjøre til sykehuset i Hammerfest for å føde. En reise på henholdsvis 140 og 215 kilometer.

- På vinteren kjører man på veier som kan vise seg å være vinterstengte, ofte uten jordmorsfølge men med en livredd mann som sjåfør, sier hun og legger til:

- Det er en helt annen kamp vi fører enn den som føres i Oslo.

- Alvorlig signal

Ojala forteller at rundt 7000 personer gikk i demonstrasjonstog i Alta før stortingsvalget i 2017.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.