Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En helt ekstrem opplevelse

Ane (23) dro som «folkereporter» til Kongo for Leger Uten Grenser. Se minidokumentaren her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  I starten av september dro 23 år gamle Ane Furu til Kongo. Med seg hadde hun to kameramenn, som de neste ni dagene fulgte hennes første møte med Afrika.

Resultatet ble en minidokumentar du kan se her på Dagbladet.no.

- Det var en helt ekstrem opplevelse. Når du ser Afrika gjennom det media formidler er det gjerne fra flykningleire og du får bare inntrykk av nød og elendighet. Når du er der selv og ser med egne øyne oppdager du kontrasten. Kontrasten mellom de sprudlende, flotte menneskene, den vakre naturen og sykdommene og døden. Alt blir mye sterkere, forteller Ane.

På besøk i det borgerkrigsherjede landet fulgte hun sovesykeprosjektet som Leger Uten Grenser driver i Isangi. Sovesyke, som forårsakes av tsetse-fluen, er på fremmarsj i Kongo. I enkelte områder er så mye som ti prosent av befolkningen smittet.

Parasitten angriper hjernen og sentralnervesystemet.

Ane husker spesielt møtet med en fem år gammel gutt, smittet av sovesyken.

- Vi besøkte en femåring som var på sykehuset. Til å begynne med virket han glad og aktiv, men plutselig forandret sinnstilstanden hans seg helt. Det var veldig sterkt.

Leger Uten Grenser har i år NRKs TV-aksjon som går av stabelen 22. oktober 2006. Temaet for TV-aksjonen er «De glemte humanitære krisene».

ET STERKT MØTE: Ane Furu (23) fra Trondheim reiste i starten av september som reporter for Leger Uten Grenser. Møtet med pasienter smittet av sovesyke, beskriver hun som veldig sterkt. Foto: Leger Uten Grenser
ET STERKT MØTE: Ane Furu (23) fra Trondheim reiste i starten av september som reporter for Leger Uten Grenser. Møtet med pasienter smittet av sovesyke, beskriver hun som veldig sterkt. Foto: Leger Uten Grenser Vis mer

I kveld kan du se minidokumentaren fra Anes reise i Kongo, i morgen klokken 13.00 stiller hun på nettmøte i Dagbladet.no.

image: - En helt ekstrem opplevelse