En helt nødvendig debatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dambisa Moyo har besøkt Norge og landet som er verdensmester i utviklingshjelp. Den unge økonomen fra Zambia, som har utfordret den vestlige verden med den bistandskritiske boka «Dead Aid», tok turen til Norge etter invitasjon fra miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Og Solheim fortjener skryt for viljen til å ville ta en helt nødvendig debatt, selv om den sikkert irriterer langt inn i egne departementale rekker. Like sikkert vekker Moyos bastante påstander om utviklingshjelpens elendighet raseri hos folk i hjelpeorganisasjonene. Hun mener at utviklingshjelpen som er gitt de siste femti åra har løftet ansvaret fra afrikanske lederes skuldrer; særlig fordi hjelpen strekker seg inn i en uendelig framtid. Hun misliker like mye at kjendiser fra den angloamerikanske pop- og filmstjerneverdenen skal fortelle hvordan Afrika skal reddes. Det er det landenes ledere som forplikter å gjøre. Punktum.

Det er mulig Bob Geldof og U2s Bono mener noe om hvordan Norges pensjonsfond burde forvaltes, men så langt har de overlatt det til norske myndigheter. Dambisa Moyo har klart kunststykket å skrike like høyt som Geldolf og Bono. Forskjellen er at Moyo selv kommer fra kontinentet det handler om. At hun er en talefør økonom utdannet ved universitetene Harvard og Oxford, er ung, kvinne og svært vakker og elegant øker medieinteressen for henne. Slik fungerer media på godt og vondt. Det positive er at debatten om hvordan fattige afrikanske land best kan hjelpes til å hjelpe seg selv igjen blir løftet fram. Og Moyo sier selv at hun har en eneste vinkel – den økonomiske. Budskapet er at utviklingshjelp ikke virker etter sin hensikt: snarere tvert imot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer