- En helt ny frykt

Stavangerkvinnen Hanna Haaland bor i den palestinske Ramallah på Vestbredden som nå okkuperes av rundt 100 israelske tanks. - Det er en frykt i stemmen på palestinerne jeg ikke har hørt før, sier hun til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved midnatt rullet de første tanksene og bulldoserne inn i den palestinske byen som ligger en kort kjøretur nord for Jerusalem. To timer seinere kjørte de første stridsvognene forbi Haalands hus på en høyde utenfor sentrum av byen. Operasjonen er den største siden den nye intifadaen startet høsten 2000.

- Jeg har ikke sovet i hele natt, det har vært skyting hele tiden, sier hun til Dagbladet.no.

Hun måtte slukke alle lysene og ta dekning i kottet da det kom til skuddveksling mellom palestinske styrker og fire israelske tanks rett utenfor huset. Fra andre steder i byen hørte hun helikoptere og dumpe drønn.

- Jeg turde ikke se ut, jeg var for redd. Jeg er ikke redd nå, det er ganske stille akkurat her, men jeg er bekymret for situasjonen. Den har aldri før vært så kritisk, sier hun til Dagbladet.

Portforbud

Ut over lyden fra tanks og skuddveksling har Haaland nå inntrykk at det er ganske stille i Ramallah.

- Tanks hør kjørt rundt i nærheten og gitt folk ordre om å holde seg innendørs, forteller hun.

Haaland holder seg innendørs, og har liten oversikt over hva som skjer i andre steder av byen.

- Her er det helt stille, og det er ingen i gatene. I går natt snakket jeg med palestinske venner på telefonen. Alle hadde en helt annen tone i stemmen, en frykt jeg ikke har hørt før.

Leter etter selvmordsbombere

Israelerne gjennomførerer dør-til-dør aksjoner, og skal ha konsentrert innsatsen om flyktningeleiren al-Amari, som ligger rett utenfor Ramallah. Tre av de siste palestinske selvmordsbomberne har kommet fra denne leiren.

Huset til den førtste kvinnelige selvmordsbomberen, Wafa Ibris, som drepte en israeler da hun sprengte seg selv i Jerusalem tidligere i år, skal være revet av iraelerne.

- Hittil i dag har fire palestinere i Ramallah blitt drept. Minst to av de tilhørte selvstyremyndighetenes sikkerhetssrytrker, oppgir Haaland.

Selv om israelske tanks nå står bare 20 meter fra Arafats hovedkvarter benekter Israel at den palestinske lederen er målet for aksjonen. Han har fått frihet til å bevege seg hvor han vil i Ramallah, en by som nå er nesten helt okkupert av Israel. Bare helt sentrale deler av byen skal fortsatt være på palestinske hender.

Eneste nordmann

Haaland er så langt Dagbladet.no kjenner til den eneste fastboende nordmannen som for tiden oppholder seg i Ramallah. Hun jobber for tiden i den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen «al-Haq» («Rettighet»)

- Nå er jo hele området stengt, så jeg kunne ikke kommet meg ut om jeg ville. Når israelerne trekker seg ut vil det helt klart komme palestinske reaksjoner. Situasjonen kommer til å forverre seg, og da får jeg vurdere situasjonen på nytt.

FULLT PÅ LIKHUSET: I natt ble nærmere 20 palestinere drept på Gaza-stripen. Nå er det så fullt på likhuset i Gaza by at døde palestinere må legges to og to.
<B>HENGT KOLLABORATØR: Palestineren Raed al-Liftawi skal ha samarbeidet med israelsk etteretning. han ble i dag morges drept og hengt opp ned til skrekk og advarsel i den lille delen av sentrum av Ramallah som fortsatt kontrolleres av palestinske styrker.
<P>INNESPERRET: Hanna Haaland bor i den palestinske byen Ramallah, som nå okkuperes av rundt 100 israelske tanks. - Nå er jo hele området stengt, så jeg kunne ikke kommet meg ut om jeg ville, sier hun til Dagbladet.no.
PANSRET HEVN: To israelske panserkjøretøyer vokter inngangen til flyktningeleiren al-Amari utenfor Ramallah. Tre av de siste palestinske selvmordsbomberne har kommet fra denne leiren.