Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En helt ordinær skattesak mot Ebadi, sier iransk UD

Hevder hun skylder 2,3 millioner av Nobel-prisen i 2003.

 AKTIV II: : Shirin Ebadi på "Tenkernes festival" i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater 2. november. Foto: AFP/SCANPIX.
AKTIV II: : Shirin Ebadi på "Tenkernes festival" i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater 2. november. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Iranske myndigheter bekrefter å ha konfiskert bankboksen der fredsprismedaljen og Nobel-diplomet til Shirin Ebadi befinner seg, men sier det er på grunn av et skattekrav mot Ebadi.

Norges ambassadør i Teheran, Roald Næss, troppet fredag opp i iransk UD for å be om en forklaring.

- Der ble det bekreftet at Shirin Ebadis bankboks er konfiskert, og at årsaken er en pågående skattesak, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NTB.


Første gang

- Det er ikke sikkert at de har åpnet bankboksen, det vet vi ikke. Men de bekrefter at de har konfiskert bankboksen. Og i denne bankboksen ligger fredsprismedaljen, Nobel-diplomet og noen andre personlige eiendeler, sier Imerslund.

Den iranske juristen og menneskerettsaktivisten mottok Nobels fredspris i 2003.

Det skal være første gang i historien en fredsprisvinner har fått prissymbolene konfiskert.


- En ordinær skattesak

Irans chargé daffaires i Oslo ble denne uken kalt inn på teppet i UD, der han fikk klar beskjed om Norges syn på saken.

- Vi er sjokkerte og stiller oss uforstående til en slik handling, slo utenriksminister Jonas Gahr Støre senere fast.

Iran forstår ikke hvorfor norske myndigheter er så opprørte og fastholder at det dreier seg om en ordinær skattesak.

- Vi lurer virkelig på hvorfor norske tjenestemenn har inntatt dette synspunktet uten å studere saken nøye, sier en talsmann for iransk UD til nyhetsbyrået Mehr.

Ramin Mehmanparast ber Norge respektere internasjonale skatteregler og slutte å så tvil om andre lands rettsmekanismer.

- Vi protesterer mot slike holdninger, sier han til nyhetsbyrået IRNA.


Skattekrav på 2,3 millioner
 AKTIV I:  Shirin Ebadi har reist rundt i verden og møtt andre menneskerettighetsforkjempere siden hun forlot Iran før valgdagen i juni i år. Her i Dharmsala i India 27. oktober sammen med Dalai Lama. To andre fredsprisvinnerne, Jody Williams og Mairead Corrigan Maguire, var også på dette møtet i en barneby for tibetanske barn. Foto: ASHWINI BHATIA, AP/SCANPIX.
AKTIV I: Shirin Ebadi har reist rundt i verden og møtt andre menneskerettighetsforkjempere siden hun forlot Iran før valgdagen i juni i år. Her i Dharmsala i India 27. oktober sammen med Dalai Lama. To andre fredsprisvinnerne, Jody Williams og Mairead Corrigan Maguire, var også på dette møtet i en barneby for tibetanske barn. Foto: ASHWINI BHATIA, AP/SCANPIX. Vis mer

Ifølge Shirin Ebadi krever iranske myndigheter drøyt 2,3 millioner kroner i skatt av prispengene som var på rundt 7,4 millioner kroner.

Nobelprisen har de siste årene vært 10 millioner svenske kroner.

Men slike prispenger er unntatt skatt i henhold til iransk lov, mener hun.

- Prispengene ble satt inn på en konto som ble brukt til å hjelpe samvittighetsfanger og familienes deres, forteller en talsmann i Ebadis menneskerettighetsgruppe.

- Kontoen er blokkert av myndighetene, og de tillater ikke uttak. Dette er ulovlig ettersom blokkering og konfiskering er en avgjørelse som må tas av en domstol der det framlegges bevis. Dette er politisert, sier Muhammad Ali Dadkhah.

Landflyktighet

Shirin Ebadi har levd i landflyktighet siden før valget i Iran i juni i år. Hun har hatt base i Paris, men sier hun ikke føler seg i eksil.

- Ingen er i stand til å sende meg i eksil fra hjemlandet mitt, sier hun.

- Det jeg gjør, er lovlig, og ingen kan forby meg å drive med lovlige ting, understreker hun.

Ebadi har kritisert det omstridte valget i juni og iranske myndigheter for behandlingen av demonstrantene som aksjonerte etter valget.

Selv forlot hun Iran dagen før valget og har ikke vært tilbake siden.


Trusler

- Jeg har mottatt mange trusler. De sier de skal pågripe meg hvis jeg vender hjem, eller at de skal gjøre situasjonen utrygg for meg uansett hvor jeg er, sier hun i et telefonintervju med AP fra London.

Hun sier myndighetene også er ute etter fredssenteret hennes i Iran.

- Etter valget ble alle kollegene mine på senteret enten pågrepet eller nektet å reise utenlands, sier hun.

(NTB-AFP).


 PÅ DAGEN:  Shirin Ebadi med Nobel-diplomet etter under seremonien i Oslo rådhus 10. desember 2003. Arkivfoto: ODD R. ANDERSEN, AFP/SCANPIX.
PÅ DAGEN: Shirin Ebadi med Nobel-diplomet etter under seremonien i Oslo rådhus 10. desember 2003. Arkivfoto: ODD R. ANDERSEN, AFP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media