Gutt drept av hunder:

- En helt ufattelig tragedie

Lederen i Norsk Retrieverklubb, Siv Sandø, er overrasket over at en golden retriever var involvert i hundeangrepet i Brumunddal.

DØDE: Et halvannet år gammelt barn døde lørdag etter å ha blitt angrepet av hunder. Foto: Fredrik Hagen / NTB
DØDE: Et halvannet år gammelt barn døde lørdag etter å ha blitt angrepet av hunder. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En helt ufattelig tragedie. Det nytter ikke å forstå hvordan det kunne skje. Golden retriever er jo en typisk familiehund med anerkjent godt gemytt, sier leder i Norsk Retrieverklubb, Siv Sandø (60), til Dagbladet.

Politiet i Innlandet gikk mandag ut med at det var angrep av to hunder av rasene golden retriever og rottweiler som forårsaket at en halvannet år gammel gutt døde i Brumunddal lørdag.

Eieren er siktet etter Hundelovens paragraf 28 for ikke å ha hatt kontroll på hundene.

Golden retriever er blant de mest utbredte hundetypene her i landet sammen med border collie, schæfer, grå elghund og golden retriever, ifølge lederen i Norsk Retrieverklubb, som er den største raseforeningen under hundeeiernes paraplyorganisasjon Norsk Kennel Klub.

Slik presenterer Kennelklubben golden retriever på hjemmesidene:

«Dette er en svært tillitsfull rase, med god selvtillit».

- Gikk rykter

Allerede dagen etter tragedien nådde ryktet Siv Sandø i Trondheim om at en golden retriever var en av hundene uten kontroll i Brumunddal i Ringsaker kommune.

- Hundeinteressen er generelt stor, og veldig mange er opptatt av hvilke hunderaser det dreide seg om. Nei, jeg kan ikke forstå eller ha noen teorier om dette, sier Sandø til Dagbladet.

- HELT UFATTELIG: Leder i Norske Retrieverklubb, Siv Sandø, i selskap med en labrador - nær slektning av golden retriever. Foto: Retrieverklubben.
- HELT UFATTELIG: Leder i Norske Retrieverklubb, Siv Sandø, i selskap med en labrador - nær slektning av golden retriever. Foto: Retrieverklubben. Vis mer

Hun understreker at hun ikke har hørt eller vet noe om hva som skjedde konkret i Brumunddal.

Hun er sertifisert hundedommer på utstillinger i tillegg til at hun har 45 års erfaring med retrievere. Selv har hun labrador, en nær slektning i samme rasegruppe som golden retriever.

- Barna vokste opp med labrador hos oss uten at det noen gang var i nærheten av farlige episoder. Siden det er mange nye hundeeiere i landet nå, kan jeg bare si på generelt grunnlag at hunder er dyr, som ikke må menneskeliggjøres, sier den erfarne hundekjenneren.

TRAGISK: Et barn på 1,5 år død etter å ha blitt angrepet av to hunder i Brumunddal. - Tragisk, sier politiadvokat Maria Husaby Fossen. VIDEO: Stian Drake Vis mer

To ganger: 2002 og 2014

Gjennom alle år har hun bare hørt om to tilfeller her i landet der barn er blitt drept av hunder. Og verken golden retrievere eller rottweilere var involvert.

I 2014 døde en to år gammel jente etter skader hun fikk av huskyhunder da hun kom seg inn i en hundeinnhegning i Selbu i Trøndelag.

I 2002 mistet en sju år gammel gutt livet i Vest-Torpa i daværende Oppland fylke. Han ble angrepet av fire hunder av schæfer- og polarhund-blanding, som hadde rømt fra en hundegård.

Etter det som skjedde i Brumunddal forteller guttens far Roger Åsheim til Dagbladet om tragedien for 19 år siden. Han har engasjert seg i arbeid om å avverge hundeangrep.

- Kvalifiserte hundefolk

Retriever-leder og hundedommer Siv Sandø har denne korte karakteristikken av rottweilere, den andre hunderasen involvert i Brumunddal-tragedien:

- Rottweilere er kjent for lydighet og som gode brukshunder, konkurransehunder og vakthunder. Det er ofte flinke og kvalifiserte hundefolk som har rottweilere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer