Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En helt umulig situasjon

Siv Jensen (Frp) slår tilbake mot tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik. Hun mener han som tidligere statsminister burde vite bedre enn å kritisere henne for å ha gjort en dårlig jobb.

- KREVENDE: Frp-leder Siv Jensen sier det var umulig for henne å forberede partiet på hva som var i emning, uten å risikere å sette liv i fare. Foto: Lars Eivind Bones
- KREVENDE: Frp-leder Siv Jensen sier det var umulig for henne å forberede partiet på hva som var i emning, uten å risikere å sette liv i fare. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik rettet i dag pekefingeren mot Siv Jensen. Han mener hun gjorde en dårlig jobb med å forberede partiet sitt på det ventende nederlaget der en IS-siktet kvinne og hennes barn hentes hjem fra Syria .

- Jeg skjønner hun har masse internt trøbbel, men det måtte hun ha forberedt sitt parti bedre på når avgjørelsen ble tatt for flere måneder siden, sa Bondevik til Dagbladet og kalte Jensen oppførsel for «uhørt»

Uttalelsene får Frp-leder Siv Jensen til å reagere kraftig. Hun sier til Dagbladet at hun lurer på hva Kjell Magne Bondevik mener hun skulle gjort.

Hemmelig

- Selv om jeg har visst om dette lenge, så har ingen andre gjort det. Det har vært en hemmelig sak. Hva skulle jeg gjort? Skulle jeg trukket partiet ut av regjering på en sak som ingen visste om, og dermed gitt saken allmenn interesse og satt folk i fare? Spør Jensen.

- Kunne du ikke forberedt partiet uten å røpe aksjonen?

- Nei. Dette var en sak man ikke skulle snakke om, som bare noen ytterst få visste om. Det har vært en helt umulig situasjon. Men jeg har forholdt meg lojalt til det. Jeg har gjort det jeg er forpliktet til som statsråd. Han som har vært statsminister burde vite at man sitter av og til på info og kunnskap man ikke kan dele, sier Frp-lederen.

- Det har vært veldig krevende, men jeg har ikke noen som helst interesse av å foreta meg noe som kan sette norsk personell i fare, sier Jensen.

Frp i harnisk

Det var mandag denne uken at det ble kjent at norske myndigheter hentet hjem en 29 år gammel kvinne og hennes to barn fra Syria.

HENTES HJEM: En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter. Foto: NRK, NTB Scanpix, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Det skjedde etter en topp hemmelig operasjon gjennomført av personell fra blant annet UD og norske tjenester .

Mens KrF og Venstre jublet over nyheten, var Frp i harnisk.

Hvis de ikke får gjennomslag for en liste med politiske krav de er i ferd med å utarbeide, har de truet med å gå ut av Solberg-regjeringen.

- Mange lurer på om du kommuniserte tydelig til statsministeren at dette var en sak dere kunne komme til å gå av på?

- Jeg har vært overtydelig hele veien på at dette var en sak Frp ikke kan stille seg bak, og som det kommer til å bli sterke reaksjoner på i Frps rekker.

- FRP VAR MED: Da Ine Eriksen Søreide ble spurt om hun fryktet regjeringskrise tirsdag, var hun ikke bekymret. Bare et døgn senere var situasjonen en helt annen. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB og Dagbladet TV Vis mer

Hun sier hun av denne grunn var opptatt av å få fortalt partiet om saken før den nådde offentligheten.

- Problemet var at det rakk vi aldri, saken kom ut i media før vi rakk å trekke pusten, sier Jensen oppgitt.

Som tidligere omtalt hørte til og med Frps parlamentariske leder på Stortinget, Hans Andreas Limi, om saken først igjennom mediene. Jensen selv var i utlandet, og nestleder Sylvi Listhaug måtte stå for Frp-ledelsens første uttalelser om saken.

Ut mot moralkortet

Nå reagerer Jensen også på det hun oppfattes som moralkort som spilles mot Frp, fra Bondevik og andre.

- Jeg vil ha meg frabedt at noen stiller spørsmål ved mitt verdigrunnlag. Vi har vært opptatt av å hjelpe uskyldige norske barn hjem til Norge. Men det handler også om å ikke legge til rette for mennesker som medvirker til terrorhandlinger. Det er også en viktig del av mitt verdigrunnlag.

Hun sier det er mulig dette er underordnet for Bondevik, og fortsetter:

-Men det er ikke underordnet for meg. Jeg representerer et parti som er som ikke vil legge til rette for dette. Der gikk vår grense. Det står jeg ved.