OPPRØRT: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier de to skandalelegen risikerer å miste muligheten til å jobbe som leger i framtida. foto: Erlend Aas / Scanpix
OPPRØRT: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier de to skandalelegen risikerer å miste muligheten til å jobbe som leger i framtida. foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- En helt utrolig sak

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vurderer å frata skandaleleger ved Nordlandssykehuset autorisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen utelukker ikke at de to legene som granskes etter skandalen ved Nordlandssykehuset kan miste autorisasjonen.

- Dette er en helt utrolig og svært alvorlig sak. Ikke minst er den et eksempel på at det er behov for bedre kontroll, sier Strøm-Erichsen til VG i dag.

Statens helsestilsyn har innledet gransking av Nordlandssykehuset i Bodø, ifølge NTB i forbindelse med en rekke unødvendige operasjoner der pasienter fikk fjernet friske organer.

Reaksjoner Den ene av legene er fortsatt tilknyttet sykehuset, mens den andre er å finne ved Helgelandssykehuset Mo i Rana.

- Vi vurderer nå om det som har skjedd er så alvorlig at det er aktuelt med reaksjoner mot enkeltpersonell og foretaket, sa fungerende avdelingsdirektør Aud Nordal i Statens helsetilsyn i går.

Sykehuset har også utført kompliserte operasjoner for kreft i spiserør, bukspyttkjertel og lever, i strid med retningslinjene fra Helse Nord.

To utenlandske leger var involvert i 13 av de 16 operasjonene som nå granskes. Strøm-Erichsen åpner nå for at de to kan miste autorisasjonen, og tvinges til å slutte som leger i Norge.

Fornøyd - Dette er riktignok en faglig vurdering som må tas av Helsetilsynet, påpeker ministeren.

Ifølge Avisa Nordland ble de to involverte legene sett på som en suksesshistorie da de først ankom sykehuset - og før de grove feilene ble utført og kjent:

— Vi har vært nødt til å leie inn denne kompetansen tidligere, til høye kostnader. Nå får vi redusert disse kostnadene betydelig. Så disse ansettelsene betyr veldig mye for Nordlandssykehuset, og for regionen, sa avdelingsoverlege Hans Rydningen i januar 2009.