Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En helt vanlig bølgedal på børsen

Over 15 prosent nedgang siden nyttår. Men ingen kortsiktige faresignaler, sier ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens flere analytikere beskriver tilstanden på børsen med «frykt» og «panikk», maner siviløkonom og aksjemekler Agnes Bergo til ro og mindre neglebiting.

Og det til tross for at aksjekursene har falt over hele verden. På Oslo Børs har verdiene av aksjene gått ned over 15 prosent hittil i år - 3,43 prosent i går og 3,7 prosent alene fram til klokka 12 i dag.

Her kan du følge kursutviklingen på Oslo Børs i ettermiddag.

- Dette er en helt vanlig bølgedal på børsen. Det er bare det at bakkene er litt brattere enn vanlig akkurat nå. Jeg kan ikke se noen skumle tegn på kort sikt som skal tilsi noe krakk, sier Agnes Bergo til Dagbladet.no.

Hun er daglig leder i rådgivningsselskapet Pengedoktoren, og en av seks økonomieksperter som har sett i krystallkula for Dagbladets lesere for hele 2008 under ett.

Hun endrer ikke vurdering etter kursraset i Japan, USA, hele Europa og ikke minst på Oslo Børs de siste dagene.

- Det er i prinsippet tre årsaker til at børskursene går ned. Enten at næringslivet går dårlig, at rentenivået går opp og investorene setter pengene i banken isteden og psykologiske årsaker. Når noen selger mer enn vanlig, kommer andre alltid løpende etter. Det mest alvorlige er når næringslivet sliter, og det er heldigvis ikke tilfellene rundt Oslo Børs, sier Bergo.

Hun mener det siste kursfallet er en kombinasjon av høyere rente og psykologi.

image: - En helt vanlig bølgedal på børsen

Skumle tall fra Citibank

Hun advarer for et par spøkelser i det fjerne.

- Amerikansk økonomi påvirker alt, og regnskapstallene fra Citibank i går var ikke godt nytt. Der sa bankledelsen med klare ord at betalingsproblemene for boliglån nå har spredt seg til middelklassen. Og i Norge har vi all interesse av at oljekursen holder seg høy.

- Så du oppfordrer ikke til noe panikksalg av aksjer?

- Nei, det er bare å feste setebeltene for litt berg- og dalbane?

- Hva sier du til aksjeeiere som har finansiert børsvirksomheten med lån?

- De har i alle fall ikke fått råd fra Pengedoktoren, sier siviløkonom og aksjemekler Agnes Bergo.

- Tvangssalg og mye frykt

 DYSTRE TALL:  En mann på gata i Tokyo sjekker tavla til børsen der etter stengetid i dag. Bare onsdag falt Tokyo-børsen med 468,12 poeng til 13.504,51 på Nikkei-indeksen. Foto: EPA/Scanpix.
DYSTRE TALL: En mann på gata i Tokyo sjekker tavla til børsen der etter stengetid i dag. Bare onsdag falt Tokyo-børsen med 468,12 poeng til 13.504,51 på Nikkei-indeksen. Foto: EPA/Scanpix. Vis mer

Nesten samtlige aksjer faller på Oslo Børs i dag, melder NTB.

- Vi har fryktet at noe sånt kunne skje. Det er nok en del tvangssalg nå og mye frykt, sier oljeanalytiker Martin Mølsæter i meglerhuset First Securities til E24.no.

Kollega Peter Hermanrud mener vi foreløpig ikke kan kalle nedturen et krakk.

- Ikke ennå, men en kraftig korreksjon er det. Vi har fortsatt et negativt syn på 2008 som helhet, sier sjefstrateg Hermanrud til nettstedet.

Dårlig dag for de store

StatoilHydro-aksjen sank onsdag formiddag med 2,8 prosent til 147,50 kroner, mens Norsk Hydro sank 4,3 prosent til 55,50 kroner. Aker Kværner sank 3,6 prosent til en kurs på 113,50 kroner, Yara sank 4,6 prosent til 258 kroner mens solenergiselskapet REC sank 5,3 prosent til 197 kroner.

Også store selskaper som Telenor, DnB NOR, SeaDrill og Tandberg hadde en dårlig formiddag på børsen.

Helpanikk
- Det er halvpanikk, eller forresten, helpanikk er mer riktig å si, men ikke på den måten at det er noen som skriker i telefonlurene, sier meglersjef Thomas Lande hos Glitnir Securities til dn.no.

Også oljeprisene har falt videre det siste døgnet. Prisen på et fat nordsjøolje med levering om en måned sank med 0,8 dollar til 90,2 dollar fatet, melder NTB.

INGEN GRUNN TIL PANIKK: Men børsen blir som en berg- og dalbane framover. Fest setebeltene, råder økonomisk rådgiver Agnes Bergo i Pengedoktoren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media