En helt vanlig natt i Oslo

Nøyaktig en uke etter at en 24 år gammel student ble drept her utenfor Snorre Kompagniet, ble vaktene på nytt konfrontert med Oslo-volden. De måtte rydde opp i ett av mange slagsmål i hovedstaden natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kloke av erfaring visste polititjenestemennene som gikk på vakt denne kvelden at de ville få nok av voldshandlinger å ta seg av, trass i en massiv demonstrasjon mot vold i Oslo sentrum tidligere på kvelden.

Tårer, fakler, roser og hundrevis av tente lys utenfor nattklubben der Bernt Christian Thon Reppe ble drept, var for lengst glemt av mange da utestedene i Oslo nærmet seg stengetid natt til lørdag.

Smalt i knyttenever

Selv om hele inngangspartiet på Snorre Kompagniet var preget av plakater med «:Stopp volden», var det nettopp her et av slagsmålene skjedde.

Det startet helt klassisk: En full nordmann sparket til bilen til en utlending. Sjåføren spratt ut av bilen og slo til nordmannen i ansiktet. En kamerat av nordmannen stormet til for å komme mellom, mens utlendingen kastet seg inn igjen i bilen. I kampens hete fortsatte de to nordmennene å slåss med dørvaktene fra utestedene Snorre Kompagniet og The Sportsbar. Profesjonell opptreden fra vaktene gjorde at slagsmålet ikke utartet. Da tjenestemenn fra Delta-enheten i Oslo-politiet kom til stedet, hadde vaktene alt under kontroll.

Slag i slag

Da dette skjedde 02.15 hadde det allerede vært en rekke voldshandlinger i Oslo.

  • I resepsjonen i Regjeringsbygget hadde en beruset mann iført samedrakt og med en lang samekniv opptrådt svært truende overfor vaktene.
  • Utenfor Burns pub i Stortingsgata hadde en gjest havnet i slagsmål med en av vaktene.
  • På restauranten Tre Brødre gikk en beruset Hurum-mann i 40-årene fullstendig amok, og skallet til en av vaktene.
  • Omtrent samtidig ble en mann slått ned i Karl Johans gate. Han måtte til legevakten for å sy.

Timen etter stengetid er den verste for politiet. Da skal det lite til før det smeller.

Fire kamerater fra Risør på guttetur til hovedstaden fikk erfare det. På et utested begynte den ene av dem å krangle med en utlending. Krangelen fortsatte utenfor stedet, der utlendingen hadde fått assistanse fra en hel gjeng. De gikk resolutt til angrep på de fire Risør-mennene, som var sjanseløse i masseslagsmålet. Etter en rekke slag og spark lå de blødende igjen i gata, mens de andre stakk fra stedet.

Var sjanseløs

- Jeg hadde ikke en sjanse. Minst fire personer gikk på meg. Jeg har drevet med kampsport selv, men her gikk alt så raskt at jeg ikke rakk å forsvare meg, sier Kristian Jensen fra Risør til Dagbladet.

Den hvite skjorta måtte brukes som en klut for å tørke blod. Den ene kameraten fikk et dypt kutt i leppa, den andre fikk slått ut tenner. Oslo-turen endte på legevakten.
- Oslo er en drittby, sier Kristian Jensen og tørker blod.

De samme tjenestemennene som ryddet opp i slagsmålet utenfor Snorre Kompagniet, måtte på nytt forsøke å roe ned oppspilte ungdommer som nettopp har vært i slagsmål. Jobben deres var ikke lett. Mange andre som var på vei hjem etter en fuktig kveld på byen stoppet nemlig opp for å få litt underholdning på hjemveien.

Enkelte ble for nærgående. To afrikanere som flere ganger ble bedt om å trekke seg unna, provoserte politiet så mye at de selv endte opp på panseret på den uniformerte politibilen, med håndhjern på hendene. Da den ene av dem spyttet til den ene politimannen, passerte de nemlig grensen for pågripelse.

De mange som fulgte hendelsene fra sidelinjen, var fornøyd med avslutningen på seansen.

At to afrikanere ble pågrepet fikk flere til å juble, klappe og rope hurrarop. To unge jenter var uenige og skrek «rasistpoliti!».
De tre polititjenestemennene sa ingenting, men kjørte videre til neste voldshandling.

<B>02:15:</B> Vaktene på Snorre Kompagniet og The Sportsbar prøver å få kontroll over et slagsmål utenfor i Rosenkrantz' gate. Med faste grep rundt de involverte roer vaktene raskt og profesjonelt situasjonen.