- En helt

- Stå på, Kadra! Du er ingen dårlig muslim. Du er en helt. De varmende ordene kommer fra tidligere viseformann Karim Chabchoub i The Islamic Movement.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chabchoub trakk seg blant annet på grunn av sitt syn på omskjæring. Han håper og tror at Kadra skal få være i fred, etter at hun avslørte tre imamer og verdikommisjonens medlem Kebba Secka i «Rikets tilstand» sist onsdag. De afrikanske lederne og Secka rådet henne til å følge sin mors ønske og reise til Somalia for å omskjæres.

- Kadras framtid skal være trygg. De fleste muslimer er faktisk enige og støtter henne, og mediene må ikke bagatellisere denne støtten. Ja, det er noen få afrikanske muslimske kvinner som kan gå løs på henne. Men det er fordi de ikke vet bedre, sier han.

Nå håper han at disse kvinnene ikke skal få ødelegge for alle muslimer i Norge.

Brøt ut

Selv brøt han med The Gambia Islamic Movement for seks år siden, etter en konflikt i styret. Han var imot at Ebrahim Saidy skulle hentes fra Gambia for å bli imam i Norge, når han ikke kjente språket og norske forhold.

- Jeg trakk meg også fordi mange gambiere ikke tåler å høre sannheten om den islamske religion, og blant annet omskjæring, sier den tidligere viseformannen, som også tidvis fungerte som imam.

- For svak imam

Han er ikke nådig i sin beskrivelse av imam Ebrahim Saidys oppførsel.

- Andre rettroende, modige imamer ville brølt fra talerstolen at omskjæring er feil. Ebrahim Saidy er for svak og har gjort en kjempetabbe.

Men han vet også hvilket dilemma imam Saidy er i.

- Jeg vet at han er 100 prosent imot omskjæring, men han er folkevalgt og er bare i Norge fordi foreldrene - menighetens medlemmer - vil det. Han er i klemme mellom foreldrenes tradisjoner på den ene siden, og sin tro og det norske folk på den andre. Han ofret Kadra for at han selv skal få fred, sier Chabchoub, som også roser Saidy for at han ba om unnskyldning rett etter at han ble avslørt.

- Må påvirke

Chabchoub mener at norske politikere må påvirke holdninger i de afrikanske landene som fremdeles praktiserer omskjæring. Det afrikanske miljøet i Norge må ha signaler fra hjemlandet dersom skikken skal fjernes.

<B>LA KADRA VÆRE I FRED: Tuniseren Karim Chabchoub er imponert over Kadra. For seks år siden brøt han med det som het The Gambia Islamic Movement.