For første gang på 40 år er Bjørn Johansen tilbake på stedet han ble født.

Brødrene Bjørn og Ståle vokste opp i det de beskriver som et helvete. - Alle visste, men ingen gjorde noe, sier de.

Nå saksøker de Værøy kommune for at ingen grep inn.

Oppveksten på Værøy: «En helvetes barndom»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VÆRØY (Dagbladet): «Øystein-ungan» fra Værøy i havgapet sør for Lofoten er bare fire igjen. Nå saksøker tre av dem kommunen etter en barndom de beskriver som preget av sult, grov vold, psykisk terror, omsorgssvikt, seksuelt misbruk og fyll.

Brødrene Bjørn, Ståle og Ronald Johansen krever erstatning for det de mener er mangelfull oppfølging fra barnevernstjenesten. Brødrene vil ansvarliggjøre kommunen og krever en unnskyldning.

- Vi har bare vonde minner fra barndomsåra på Værøy, forteller brødrene Ståle (61) og Bjørn (66) Johansen til Dagbladet.

De tre søsknene har tidligere fått innvilget erstatning fra staten. I 2020 konluderte Statens Sivilrettsforvaltning med at det var begått urett mot dem som barn.

I slutten av september møter brødrene, Værøy kommune i Salten tingrett. Værøy kommune bestrider kravet og mener saken er foreldet.

I stevningen mot kommunen viser søsknene til en rekke offentlige dokumenter som viser at kommunen og barnevernet på Værøy visste at ting ikke var som de skulle i hjemmet til familien Johansen.

- Bare vonde minner

I stevningen heter det:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer