En historie om kjærlighet

Navn: Peter f. Hjorth Alder: 76 i morgen Yrke: Lege

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arvid Bryne

De møttes da Tone var 17 og Peter 19. Siden har de holdt sammen. Peter var deportert til Tyskland sammen med far, høyesterettsadvokat Johan B. Hjort, mor og fem søsken. Tone hadde fått lov til å besøke sin far og mor, som også var i tysk fangenskap. Faren var professor Didrik Arup Seip.

De siste 26 månedene har Tone vært pleiepasient. Hun skulle få fjernet noe som viste seg å være en godartet svulst på hjernen da det gikk galt. Siden har hun vært sengeliggende med omfattende hjerneskader og trenger hjelp til absolutt alt. Hjelpen får hun av sin Peter, som er fulltidssykepleier.

- Noen spør om det ikke hadde vært bedre for meg om hun fikk komme på sykehjem. Jeg er helt sikker på at dette er det beste for henne. Jeg driver Norges beste sykehjem for henne . Jeg kjenner henne og dette huset vi snart har bodd 40 år i.

- Du er klar over at din prektighet gir mange dårlig samvittighet?

- Jeg tror ikke det. Alle må finne sin egen vei. Dette er sikkert også det beste for meg. Jeg utelukker ikke en viss porsjon pliktfølelse, men det gir meg god samvittighet. Ikke alltid, forresten. For god pleie skal gis med overskudd, godt humør og massevis av tålmodighet. Det hender jeg kommer til kort her.

Peter F. Hjort er et fyrtårn i norsk medisin. I 18 år var han forskningssjef i seksjon for helsetjenesteforskning ved Statens Institutt for Folkehelse. Han er Norges første professor i hematologi (blodsykdommer). Han var den første rektoren ved Universitetet i Tromsø. Han var leder i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Nå er han aktiv i Norges Pensjonistforbund, og en skattet foredragsholder på eldreuniversiteter og i pensjonistlag. Han snakker og skriver med tyngde om helse og livskvalitet i eldre år. Grunntanken er at du langt på vei har alderdommen i egne hender. Gjør din plikt for helse og livskvalitet, krev din rett når det gjelder sykdom, lyder hans råd.

Ellers er han sykloman og har gjennomført den store styrkeprøven fra Trondheim til Oslo over ti ganger. Han hadde fire sykler, men bare måtte kjøpe en femte for kort tid siden. Grunntreningen får han ved å trille Tone i rullestol en lang tur hver dag. - Det er godt for både henne og meg. Hun har ikke afasi, forteller han, - men er lammet i taleapparatet. Da hun nylig hadde en av sine gode dager, spurte han om hun var deprimert.

- Litt, svarte hun.

- Er du fortvilet?

- Nei, jeg har jo deg, svarte hun.

Det var lønn god nok for meg i to år, forteller Peter F. Hjort.