- En historisk seier for Hizbollah

- Israel framstår som forvirret, svakt, feigt og nedkjempet, sier Nasrallah på TV i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En tale av Hizbollah-leder Hassan Nasrallah ble sendt mandag i 19.30-tida norsk tid på organisasjonens tv-stasjon Al-Manar.

- Vi har oppnådd en strategisk, historisk seier mot Israel, uten å overdrive, sa han ifølge AP.

Han uttaler også at de «massive ødeleggelsene» Hizbollah har påført Israel reflekterer mostanderens nederlag.

- Israel framstår som forvirret, svakt, feigt og nedkjempet sammenlignet med Hizbollah-krigerne som utretter mirakler, sier Nasrallah.

Den øverste Hizbollah-lederen uttaler samtidig at han ikke tror den libanesiske hæren og internasjonale styrker kan beskytte Libanon. Han mener også at en avvæpning av Hizbollah ikke er noe tema i dag.

Det er ifølge Nasrallah en debatt som bør foregå i hemmelige diskusjoner med libanesiske myndigheter, der Hizbollah har folkevalgte representanter.

Ingen flyangrep eller raketter

Misnt seks Hizbollah-soldater har blitt drept i Sør-Libanon siden våpenhvilen trådte i kraft klokka 07 mandag norsk tid. Ifølge Israel utgjorde «de bevæpnede terroristene» en umiddelbar fare for israelske styrker. De mindre sammenstøtene i grenseområdene ser ikke ut til å ha ført til hevnaksjoner fra Hizbollahs eller mer omfattende trefninger på bakken.

TRAGISK GJENSYN: En libanesisk kvinne fra en forstad til Beirut var en av mange som i dag vendte hjem til sønderbombede områder i Sør-Libanon. Foto: SCANPIX/AP
TRAGISK GJENSYN: En libanesisk kvinne fra en forstad til Beirut var en av mange som i dag vendte hjem til sønderbombede områder i Sør-Libanon. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Generelt ser det ut til at våpenhvilen blir overholdt, sa FNs generalsekretær Kofi Annan i 18-tida mandag kveld, ifølge Reuters.

I en tale til det israelske parlamentet Knesset mandag, uttalte statsminister Ehud Olmert at FN-resolusjon 1701 har endret den strategiske situasjonen i Nord-Israel. Offentlig tolker han vedtaket i Sikkerhetsrådet til Israels fordel:

- Hele det internasjonale samfunnet er enige om at terrorstaten i Libanon må utslettes, sa Olmert, med henvisning til at han mener Hizbollah-regimet sør i Libanon utgjør en «stat i staten».

Han gjorde det også klart at de israelske soldatene «har vunnet alle slag» i den én måned lange krigen.

- De militære operasjonene den siste måneden har rammet den morderiske organisasjonen (Hizbollah) på en måte som ennå ikke er kjent i offentligheten, hevdet statsministeren overfor politikerne i Knesset, ifølge Jerusalem Post.

FN-prosess igang

Ifølge Ynet News har representanter for de israelske styrkene, FNs UNIFIL-styrke og den libanesiske hæren møttes i byen Nakura i kveld for å starte koordineringen av israelernes tilbaketrekning og utplasseringen av nye FN-styrker i Sør-Libanon.

En høyerestående israelsk offiser blir sitert på at det vil ta mellom sju og ti dager å erstatte IDF-soldatene i området med FN-personell. FN trenger opptil 13 000 ekstra soldater for å gjennomføre oppdraget, melder AP.

- En historisk seier for Hizbollah

Sjef for UNIFIL, den franske generalen Alain Pellegrini, sier til nyhetsbyrået at det er opp til Libanon å sørge for avvæpningen av Hizbollah-krigere, og at det ikke er FN-soldater som skal gjøre det. Han understreker imidlertid at en haug med ulike løsninger nå blir vurdert.

Mange av de hundretusenvis av flyktningene som har fordrevet fra hjemmene sine i Sør-Libanon valgte i dag å vende tilbake, mange til sønderbombede hus og infrastruktur.

<B>HOLDT TV-TALE:</B> Hassan Nasrallah, her fra forrige tv-tale tidligere i krigen, hevder den månedlange striden har vært en seier for Hizbollah.
<B>VÅPENHVILE:</B> De første 12 timene av våpenhvilen forløp uten større sammenstøt, men minst seks Hizbollah-soldater ble drept i skuddvekslinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer