Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  En høvding har gått bort

Tidligere statsminister Per Borten ble gravlagt i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MELHUS (Dagbladet): Med dronning, stortingspresident, statsminister, et dusin tidligere og nåværende statsråder, samt fire generasjoner Senterparti-ledere, tok både familie og det offisielle Norge i går farvel med tidligere statsminister Per Borten. Melhus kirke var fylt av både bygdefolk og politikere.

-  Den norske folkesjelen

-  En høvdingskikkelse i norsk samfunnsliv har blitt borte. Han var selve inkarnasjonen av den norske folkesjelen, fastslo stortingspresident Jørgen Kosmo.

Statsminister Kjell Magne Bondevik, som holdt minnetalen fra regjeringen, begynte på Stortinget da Borten var statsminister.

-  Jeg fikk jo mange historier om Borten fra onkel Odd Bondevik som satt i regjeringen, sa Bondevik på kirketrappa etter begravelsen. Statsministeren mener Borten har hatt mye å si for alle de ikke-sosialistiske koalisjonsregjeringene som har vært etter krigen.

«Å bære staur»

-  Borten var jo kjent for å holde god kontakt med grasrota. Er det noe du tenker på i din rolle som statsminister?

-  Det er viktig å ha god kontakt med folket, og der var Borten dyktig, fastslår Bondevik.

image: -  En høvding har gått bort

-  Har du lært noe av Bortens problemer med «å bære staur»?

-  Jeg opplever det kanskje ikke så sprikende som han tydeligvis gjorde, men jeg har jo tatt lærdom av Borten om det å holde en regjering sammen, sier Bondevik.

Og i god Borten-ånd var Bondevik raskt frampå etter minnehøytida i Melhus kirke med politiske frierier til Senterparti-leder Åslaug Haga.

-  Du vet at dere hører til sammen med oss, sa statsministeren.

Men selv etter Bondeviks frieri på kirkebakken, er ikke Haga i tvil om at samarbeid til venstre er løsningen for å få Senterpartiet opp på Borten-nivå igjen.

-  I Bortens ånd

-  Jeg er overbevist om at vi følger opp Bortens ånd ved å finne løsninger for det folk er opptatt av, og da vurderer vi det slik at samarbeid til venstre er det beste, sier Haga.

Men Per Borten la lite skjul på grunnleggende uenighet med kursen til Senterpartiet.

-  Jo, han var nok ikke helt enig med oss bestandig, men jeg har hatt stor glede av Borten som en fascinerende samtaleparter som bar med seg en unik historie, forteller Sp-leder Åslaug Haga.

Etter seremonien i Melhus kirke ble Per Bortens kiste ført til Flå kirke, der han ble gravlagt.

Den påfølgende minnestunden fant selvfølgelig sted på Vertshuset Høvdingen i Melhus.

<!--BTEK0--> MELHUS KIRKE: Dronning Sonja representerte kongehuset under Per Bortens begravelse. Her kondolerer hun Kari Borten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media