- En Høyre-Frp-regjering vil ruinere miljøet

Miljøvernminister Erik Solheim blir flau på Ernas vegne.

BEKYMRET: Erik Solheim er bekymret for hvordan det skal gå klimaforhandlingene i København hvis Høyre og Frp kommer i regjering. Foto: SCANPIX.
BEKYMRET: Erik Solheim er bekymret for hvordan det skal gå klimaforhandlingene i København hvis Høyre og Frp kommer i regjering. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Erik Solheim frykter konsekvensene for norsk klimapolitikk med en Høyre — Frp-regjering.

- Det vil ruinere norsk klimapolitikk, tordner Solheim.

- Det er nitrist at Høyre ikke følger eksemplene til konservative ledere i våre naboland, som er opptatt av miljøvern, og i stedet allierer seg med det partiet som er i mot alt som har med miljø å gjøre, sier han til Dagbladet.no.

Bekymret for klimaforhandlingene
Miljøvernministeren er bekymret for hva som vil skje på FNs klimatoppmøte med Siv Jensen som statsminister. Frps nåværende standpunkt er at dagens klimaforskning er omdiskutert.

Til toppmøtet i København i desember kommer alle verdens ledere, blant andre Obama, for å diskutere klima.

- Vi kan ikke sende en norsk statsminister som ikke vet om klimaendringene eksisterer, sier Solheim.

Han frykter også for bistandspolitikken ved et Høyre-Frp-samarbeid.

- Frp ønsker en halvering av norsk u-hjelp i en tid da hele verden strever med svineinfluensa, og vil kutte 80 prosent av bevillingene til Verdens helseorganisasjon. Hvordan Høyre kan akseptere dette fra en regjeringspartner, er og blir uforståelig. Hvis Høyre skal samarbeide med Frp, må de kreve en aktiv, tøff, norsk klimapolitikk og klima må være en av hovedsakene i politikken, mener han.

- Erna har gitt garanti for at Frp ikke vil få innflytelse på økonomisk politikk og kulturpolitikk. Det må bety at de skal innflytelse på arenaer som utvikling og miljø. Det ville være veldig skadelig for Høyre og for Norge, mener Solheim.

Klimasaken var nesten ikke nevnt i høyrelederens landsmøtetale i dag. To setninger av en totalt 20 siders tale handlet om klima:

- Fattigdomsproblemet, klimaproblemet og finanskrisen kan ikke løses av ett land alene. Derfor skal vi være pådrivere for nye WTO-forhandlinger. Norge må bidra til å få i stand et godt resultat på klimatoppmøtet i København, sa Erna Solberg.

Intet å frykte
Høyres miljøpolitisk talsmann Peter Gitmark, sier miljøministeren bør konsentrere seg om å bedre regjeringens innsats, ikke hakke på Høyre.
- Erik Solheim bør være mer opptatt av hva han har å gjøre de månedene han har igjen som minister, sier Gitmark.

Han mener kritikken er skivebom av Sv-statsråden.

- En regjering der Høyre er med, vil bygge videre på klimaløftet uansett konstelasjon. Vi vil være offensive i forhold til å våre forpliktelser, sier Gitmark.

- Det er en enorm usikkerhet rundt skatteregimet for småkraft, og de som velger å bygge ut, blir sittende i endeløse køer.

-Miljøet har intet å frykte med Høyre i regjering. Vi vil levere der Solheim bare snakker. Regjeringen har byttet flere olje- og energiministere enn de har fått bygget vindmøller, sier Gitmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer