HVAL STRANDET I HVALER:  Hvalen ligger på grunna i Hvalsund på norsiden av Vesterøy. Foto: Jan-Arill Nilsen
HVAL STRANDET I HVALER: Hvalen ligger på grunna i Hvalsund på norsiden av Vesterøy. Foto: Jan-Arill NilsenVis mer

En hval gikk på grunn i Hvalsund i Hvaler

Redningsselskapet har nå dratt hvalen ut på dypere vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du bilder eller video? Tips oss på mail til 2400@dagbladet.no eller MMS/SMS til 2400!

(Dagbladet): Operasjonsentralen ved Østfold politidistrikt informerte Dagbladet klokken 10 i dag om at en hval har strandet på nordsiden av Vesterøy utenfor Hvaler. Nå prøver Redningsselskapet å dra hvalen ut av Hvalsund.

Hvalen i Hvaler har ikke strandet på en strand, men ligger fast inne i Hvalsund på Vesterøy. 

Ifølge Fredrikstad Blad prøvde Redningsselskapet lenge å dra ut hvalen av sundet, men den stridte imot med alle krefter. Men etterhvert måtte hvalen gi tapt for slepetauet, og sakte men sikkert ble hvalen dratt ut av sundet.

Tror den er syk — Jeg er sikker på at den er syk, men den rører på seg og svømmer litt rundt her inne i Hvalsundet, sier Jan-Arill Nilsen til Fredrikstad Blad, som også mener det er en knølhval.

Ifølge lokalavisen skal også hvalen blø ganske mye.

- 15 meter lang Redningsselskapet er nå på plass i Hvalsund med båten Horn Flyer. Stefan Persson er en av dem ved Horn Flyer som prøver å redde hvalen.

- Hvalen ligger veldig grunt, bare tre til fire meter fra land. For egen maskin kommer den ingen vei, sier Persson til Dagbladet, som kan fortelle at de nå skal forsøke å dra Hvalen ut.

- Vi skal prøve å koble en sleper til halen på den, og dra den ut på dypere vann, sier Persson om hvalen, som han mener kan være opp mot 15 meter lang.

- Vi vet ikke om vi får dette til, sier Persson til Dagbladet.

Det har vært vanskelig for Redningsselskapet å komme hvalen til unsetning. Sundet er smalt, og forholdene gjør at de nå går mer personlig til verks.

- Vi har nå sendt en dykker ut dit, og han skal prøve å feste slepetauet rundt finnen på hvalen, sier Persson til Dagbladet.

Mange skuelystne Laila Rød i Hvaler kommune, var klokken halv elleve ute i Hvalsundet på Vesterøy, hvor hvalen har grunnet. Hun kan fortelle at mange skuelystne har samlet seg i Hvalsund.

- Det er jo litt morsomt at dette nettopp skjer i Hvaler, og til og med i Hvalsund, sier Rød.

Dagbladet kommer tilbake med mer.