- En hyggelig mann med humor

Tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal deltok på Tsjetsjenia-kongressen i København. Han mistenkte aldri at Zakajev kunne være knyttet til gisseldramaet i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingvald Godal er formann i den norske støttekomitéen for Tsjetsjenia. I går kveld kom han hjem til Norge etter å ha deltatt på kongressen i København. Zakajev var en av foredragsholderne på kongressen, som startet på mandag.

I dag våknet Godal til nyheten om at Zakajev er arrestert, mistenkt for å ha bidratt til det blodige terrordramaet i teateret i Moskva.

- Jeg ble rimelig sjokkert, det må jeg virkelig i. Det er forferdelig, sier han.

Nå vil Godal kontakte den danske støttekomitéen for å skaffe seg mest mulig informasjon.

- Det virker så merkelig. Her prøver man å lage et møte for å få partene til å snakke sammen, og så blir en person arrestert.

- Snakket du selv med Zakajev?

- Ja, vi satt rundt et bord. Det var noen andre der også, og vi hadde en tolk. Vi snakket om mulighetene for å få slutt på krigen. De var innstilte på å forhandle uten forhåndsbetingelser. Det var første gang jeg traff Zakajev. Han er en hyggelig mann med glimt i øyet, sier Godal, og legger til:

- Han var skuespiller i Grosnyj før krigen.

- Tenkte du noen gang i løpet av konferansen på at tsjetsjenske ledere kunne være innblandet i gisseldramaet?

- Nei, det var helt utelukket. Både Zakajev selv og Maschadov (Tsjetsjenias president Aslan Maschadov, red.anm.) har tatt avstand fra gisseltakingen og sagt at de ikke bruker slike metoder, sier Godal.

<B>MØTTE TERRORTATT: Ingvald Godal var deltaker ved konferansen i Danmark.