Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En idiotisk tabbe

«Costa Concordia»-kapteinen risikerer 20 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en «idiotisk tabbe» som førte til at cruiseskipet «Costa Concordia» grunnstøtte og veltet, sa kaptein Francesco Schettino da han tirsdag forklarte seg for retten.

Schettino står tiltalt for uaktsomt drap og risikerer 20 års fengsel etter ulykken i januar 2012 som krevde 32 menneskeliv.

Iført grå dress og pilotbriller virket Schettino anspent og dratt da han forklarte seg for retten for første gang tirsdag. Schettino har fått kallenavnet «kaptein Feiging» og er blitt erklært for Italias mest forhatte mann fordi han forlot det krengende skipet mens hundrevis av passasjerer fortsatt var om bord.

Kommunikasjonstrøbbel - Årsaken til katastrofen var en idiotisk tabbe, sa den 54 år gamle kapteinen til retten og refererte til manglende kommunikasjon mellom ham selv og andre besetningsmedlemmer like før grunnstøtingen med øya Giglio.

Schettino forklarte at mannen som var på dekk med ansvar for å holde utkikk, var blitt omplassert uten at han visste om det. Det skal ha vært visekapteinen som hadde tatt avgjørelsen. Ifølge Schettino la han ikke merke til problemet fordi han var opptatt i en telefon. Først noen minutter før grunnstøtingen tok han selv over kommandoen.

Forsto ikke ordre Opptak fra den svarte boksen på brua har avslørt at den indonesiske styrmannen hadde problemer med å forstå Schettinos ordrer i starten. Det er omstridt hvorvidt en raskere reaksjon fra styrmannens side kunne ha ført til at ulykken hadde vært unngått.

Schettino har tidligere nektet for å ha forlatt skipet og sier han ramlet ned i en livbåt da cruiseskipet krenget. Han skal ha blitt værende på land for å koordinere redningsaksjonen derfra.

(NTB)

TILTALT: Kaptein Francesco Schettino (54) risikerer 20 års fengsel etter «Costa Concordia»-forliset. Her fra retten i dag. Foto: Giuseppe Cacace / AFP / NTB Scanpix
TILTALT: Kaptein Francesco Schettino (54) risikerer 20 års fengsel etter «Costa Concordia»-forliset. Her fra retten i dag. Foto: Giuseppe Cacace / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling