Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En illusjon om at skolen er en isolert øy der du kan stenge samfunnsproblemer ute

Utdanningsforbundet tror ikke på skoleuniformer.

SKEPTISK: Nestleder i Utdanningsforbunder, Steffen Handal, har ikke tro skoleuniformer. Foto: Tom Egil Jensen / Utdanningsforbundet
SKEPTISK: Nestleder i Utdanningsforbunder, Steffen Handal, har ikke tro skoleuniformer. Foto: Tom Egil Jensen / Utdanningsforbundet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten om kjøpepress blant ungdom har rast den siste tida.

Leder i Asker Arbeiderparti, Marianne Riis Rasmussen, gikk i dag ut i lokalavisa Budstikka og fortalte at de vil fremme et forslag om prøveprosjekt med skoleuniform på en ungdomsskole i kommunen. Sosiolog Trond Blindheim mener også det bør innføres skoleuniform.

- Dette fortjener å bli forsøkt i Norge. Vi har aldri prøvd, og de motargumentene jeg har hørt har så langt vært dårlige. De fleste klarer ikke å si hva de ikke liker med skoleuniform, bortsett fra at vi ikke har tradisjon for det, utdyper Rasmussen til Dagbladet.

- Lite å si på mobbing Nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet er skeptisk til skoleuniformer.

- Vi tror ikke dette tiltaket vil ha stor effekt. Skoleuniformer har så vidt jeg vet lite å si på mobbing. Elevene vil finne andre symboler som de bygger hierarkiet rundt, sier Steffen Handal.

Han mener utfordringen må adresseres på mange andre måter om norsk skole skal ta tak i kjøpepress, mobbing og stigmatisering.

- Vi må jobbe med det å vise respekt for andre og anerkjenne ulikhet. Det er viktigere enn å presse alle inn i en konformitet eller konstruert likhet, sier Handal.

Dessuten tror han skoleuniform er en løsning som blir for enkel. Han peker på det å skape et godt læringsmiljø i de tusen klasserom og å stoppe mobbing som de viktigste målene, og at skoleuniform ikke er løsningen på dette.

- Mange har en illusjon om at skolen er en isolert øy hvor du kan stenge øvrige problemer i samfunnet ute. Det er ikke en klok tilnærming, sier han.

Ikke tvang Det mektige Utdanningsforbundet har over 150 000 medlemmer, og Handal kan ikke utelukke at noen lærere er positive til skoleuniformer.

- Det finnes sikkert lærere som synes det er en grei idé, men det er ingen i våre rekker som skriker om at vi må innføre skoleuniformer. Jeg tror de fleste lærere er skeptiske til dette, sier han.

Marianne Riis Rasmussen understreker at hovedårsaken til at de fremmer et politisk forslag om skoleuniformer er fordi de ønsker å gjøre hverdagen lettere for elevene.

- Elevene skal tenke på hva de skal gjøre på skolen og ikke hva de skal ha på seg, sier hun.

Hun understreker at et prøveprosjekt bare vil være aktuelt dersom forslaget får gjennomslag i kommunestyret og at det skal være støtte for det blant skolens elevråd og foreldreutvalg.

KJØPEPRESS: Sosiolog Trond Blindheim mener at skoleuniform kan ha en dempende effekt på et økende kjøpepresset blant ungdommer. Foto: Fredrik Naumann / Dagbladet
KJØPEPRESS: Sosiolog Trond Blindheim mener at skoleuniform kan ha en dempende effekt på et økende kjøpepresset blant ungdommer. Foto: Fredrik Naumann / Dagbladet Vis mer

- Det skal ikke innføres gjennom tvang. Tendensen er at ungdommene er veldig delt i sitt syn, men at de i større grad enn foreldrene er positive til uniformer. Vi må høre på ungdommen her, mener hun.

Kontroversielt tema Asker Arbeiderpartis forslag har skapt blandede reaksjoner. Rasmussen sier det trolig heller ikke er fullstendig enighet om forslaget innad i Arbeiderpartiets kommunestyregruppe.

Også i Skien har politikerne i oppvekstutvalget i kommunen gått videre med forslag om en prøveordning med skoleuniform, etter initiativ fra høyrepolitiker Emilie Schäffer.

Både Schäffer og Rasmussen foreslår en enkel skoleuniform, som ikke nødvendigvis betyr dress, slips og skjørt.

Forslaget ble allerede tatt opp i mars i år, skriver Varden.

I samme avis svarte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kontant da han ble spurt som sitt synspunkt i saken forrige uke.

- Jeg er ikke tilhenger av skoleuniform, sa Isaksen.

Steffen Handal i Utdanningsforbundet sier at de ikke vil forsøke å stoppe noen forslag om skoleuniform.

- Hvis noen kommuner kan bli enige om at dette er et fornuftig tiltak, vil ikke vi motsette oss, sier han.

KRITISK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uttalte at han ikke er tilhenger av skoleuniform.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uttalte at han ikke er tilhenger av skoleuniform. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer