En ilter idrettssjef

Navn: Kjell O. Kran Alder:63 Yrke: Idrettspresident

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av noen korte uker har han rukket å sette uoffisiell norgesrekord i å være sint mann. Først begikk han den eventyrlige bragden å få landets kulturminister til å uttrykke tillit til idrettens øverste ledelse og mistillit til sin egen embetsmann. Tirsdag kveld gikk han i raseri fra et forsoningsmøte med vår internasjonale antidop-tillitsvalgte Johann Olav Koss. Kjell O. Kran tok bakveien, og Koss var så trang i halsen at han bare stotret noen få ord til den NTB-journalisten som sto og ventet.

Det var neppe suksessen fra forrige korsvei Kran var ute etter å gjenta. Han var oppriktig forbannet på den impertinente guttungen som løper rundt og kritiserer norske idrettsledere for unnfallenhet og dårlig moral. Muligens er Krans reaksjon en bekreftelse på at han er i ferd med å vokse seg inn i idrettsfamilien. Før han stilte til valg som idrettspresident i fjor, ville han ikke si ett ord om idrettspolitikk. Og som øverste leder av Norges Idrettsforbund og Norges olympiske komité har han ikke akkurat løpt til avisredaksjoner og TV-stasjoner med sine synspunkter.

For Kran er den typen moderne leder som ikke snakker før fagfolk har briefet ham på forhånd. Hans uttalelser til Dagbladet i går er i så måte klassiske. Der mente han at det kanskje var greit at Bjørn Dæhlie reklamerte for vitaminer, men at han innerst inne ikke likte det noe særlig.

Kjell O. Kran ble hentet til idretten av krefter som ville ha en mann med et nettverk i næringslivet. Han hentet sin ledererfaring fra jobben som konsernsjef i Sparebanken NOR, som styreleder i Statoil og på Oslo Børs. Men børsstyret ledet han i bare fire måneder. I 1995 ble Kjell Frønsdal ansatt som børsdirektør, og da trakk Kran seg med øyeblikkelig virkning. Også den gang var han sint og sa i klare ordelag hva han mente om den nye børsdirektøren.

Hans evne til å skape teater i det virkelige liv er muligens av ufrivillig karakter. Det mest absurde skuespillet han var med på å sette i scene, skjedde i et radiostudio i Ålesund. Under idrettstinget i fjor skulle Kran og hans motkandidat Jan Jensen endelig duellere på direkten i «Ukeslutt». Samme dag hadde NATO bombet Kinas ambassade i Kosovo. De to herrene nektet å diskutere idrett, siden Norge teknisk sett var i krig med Kina!

Kran var en populær banksjef i Sparebanken NOR, og høyt elsket av de ansatte. Sportslig drev han det til noen juniormesterskap i tennis, og han var 11 sekunder fra å bli sveitsisk (!) mester i håndball i 1963. Nå består de største fysiske utskeielsene i å løpe fra Johann Olav Koss. Men dét er slett ikke bare bare.