Dyreparken med hjerteskjærende beskjed:

- En inderlig sorg

Verdenskjent fjellgorilla døde.

DØDE: Gorillaen Ndakasi døde for en ukes tid siden. Her avbildet like før hun gikk bort, sammen med forsørgeren Andre Bauma. Foto: Skjermdump Instagram/ Virunga National Park
DØDE: Gorillaen Ndakasi døde for en ukes tid siden. Her avbildet like før hun gikk bort, sammen med forsørgeren Andre Bauma. Foto: Skjermdump Instagram/ Virunga National Park Vis mer
Publisert

Fjellgorillaen Ndakasi fra Virunga nasjonalpark i Kongo døde den 26. september, melder CNN.

Nasjonalparkens offisielle Instagram-konto var først ute med nyheten, med en hjerteskjærende tekst.

- Det er med inderlig sorg at Virunga kunngjør døden til den elskede, foreldreløse fjellgorillaen, Ndakasi, som har vært under omsorg for Parkens Senkwekwe Center i mer enn et tiår. På kvelden 26. september, etter en langvarig sykdom der tilstanden hennes raskt forverret seg, tok Ndakasi sitt siste åndedrag i armene på forsørgeren og hennes livslange venn, Andre Bauma, skriver de på Instagram.

Gikk viralt etter spesielt bilde

I 2019 ble Ndakasi verdenskjent over natta, etter at en av dyrepasserne i parken tok en selfie, hvor gorillaen sto oppreist som et menneske, i bakgrunnen.

På bildet er Ndakasi avbildet sammen med en annen hunngorilla, kalt Ndeze. Begge to ser helt naturlig ut, der de står oppreist foran kameraet. Bildet er tatt av parkvokteren Mathieu Shamavu, og ligger på Virunga nasjonalparks Instagram-konto.

Bildet gikk raskt viralt på sosiale medier og Ndakasi gjestet blant annet flere TV-programmer etter at bildet ble tatt. Gorillaen har til og med vært med i filmer, blant annet dyredokumentaren «Virunga».

Vond start på livet

Ndakasi er som sagt en av verdens mest kjente fjellgorillaer. Hun ble kjent for arbeiderne i Virunga nasjonalpark etter at dyrevernere fant henne klengende rundt sin døde mor i 2007. Da var hun bare to måneder gammel.

For at fjellgorillaen skulle overleve tok dyrepasseren Andre Bauma med henne til stasjonen deres i Virunga nasjonalpark.

Der ble Ndakasi tatt hånd om av Bauma helt til siste åndedrag.

Sterkt truet dyreart

Ifølge Store norske leksikon er gorillaene en sårbar dyreart, og har gjennom de siste tiåra gått tilbake i antall. To av underartene er sterkt truet. Cross River-gorilla finnes bare i et antall på 250–300 individer, og det er om lag 880 fjellgorillaer igjen.

De største truslene mot gorillaene er ødeleggelse av leveområdene og jakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer