HYTTEPARADIS: Tjøme er blant norges mes attraktive steder for sommerhytter. Nå har kommunestyret gjort et vedtak som skal gi hytteeiere rett til å bygge på nytt etter naturskade eller brann. På bildet er Dronning Sonjas tidligere hytte, som for uten å ligge på Tjøme, ikke knyttes til denne problemstillingen.
HYTTEPARADIS: Tjøme er blant norges mes attraktive steder for sommerhytter. Nå har kommunestyret gjort et vedtak som skal gi hytteeiere rett til å bygge på nytt etter naturskade eller brann. På bildet er Dronning Sonjas tidligere hytte, som for uten å ligge på Tjøme, ikke knyttes til denne problemstillingen.Vis mer

- En indirekte oppfordring til å brenne ned hytta

Nytt vedtak i kommunestyret på Tjøme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunestyret på Tjøme, en av Norges mest attraktive hyttekommuner, har gjort et vedtak som har skapt splid i sommerparadiset sør for Tønsberg.

Kommunestyret har vedtatt at man slipper å søke dispensasjon til gjenoppbygging dersom hytta brenner ned, og at man dermed automatisk skal kunne få sette opp ny hytte på tomta.

Å få bygge nytt i strandsonen er et trangt nåløye, og en omfattende søkeprosess for de som velger å ta kampen.

Tor G. Birkeland, 2. listekandidat for Miljøpartiet de grønne på Tjøme, frykter at kommunestyrets vedtak kan innebære en fristende snarvei for hytteeirere som vil bygge nytt eller mer moderne.

- Dersom kommunestyrets vedtak blir stående, vil vedtaket være en indirekte oppfordring til å brenne ned hytta man ikke er fornøyd med. Dermed slipper man den ordinære prosessen med rive- og byggetillatelse, sier Birkeland til Tønsbergs Blad.

Mange gamle hytter Han utdyper overfor Dagbladet:

- Jeg vil ikke antyde at folk vil gå hen og tenne på hytta si. Men det ligger et iboende incitament der som ikke er bra.

- I dag er det slik at man må søke om dispensasjon om hytta blir ødelagt. Man har altså ingen rett. Med det vedtaket kommunestyret på Tjøme traff, vil man få den retten. Det gir hytteeiere mye bedre kort på hånden for å få til endringer enn det han ellers ville hatt, sier Birkeland.

Tjøme kommune er den kommunen i Norge der fritidseiendommene ligger tettest, ifølge Tønsbergs Blad. Det er omtrent 60 hytter per kvadratkilometer i kommunen.

Men mange av de 2600 fitidseiendommene er gamle - de fleste ble reist i 50, 60 og 70-årene.

- Jeg ble sint I kommunestyrevedtaket fra 11. mars står det blant annet:

«Brann og naturskade er en stor belastning for dem som rammes. Usikkerhet om det vil bli gitt dispensasjon til gjenoppbygging vil være en urimelig tilleggsbelastning i etterkant av en dramatisk hendelse. Adgang til å søke om dispensasjon gir for svakt rettsvern.»

Ordførerkandidat for Høyre på Tjøme, Monica Hofer Hagen, forsvarer vedtaket.

- Jeg har høyere tanker om Tjømes befolkning enn det han har. Jeg ble så sint da jeg så at han hadde skrevet det. Ingen er kjeltringer før de har gjort noe galt, sier Hagen til Dagbladet.

- Dette er en ordning som har vært i tidligere kommuneplaner som fylkesmannen vil ta bort. Brenner noe skal man i alle fall vite at man får bygge opp igjen, sier Hagen.

Saken skal nå til juridisk avgjørelse i Miljøverndepartementet, etter at Fylkesmannen har kommet med innsigelser i saken. Ifølge fylkesmannen kan vedtaket være i strid med plan- og bygningsloven.